Početna - IZDVOJENO - Mobilna aplikacija Bike Rijeka u finalu za nagradu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO)
rijeka bike

Mobilna aplikacija Bike Rijeka u finalu za nagradu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO)

Već nagrađivana aplikacija za mobilne uređaje Bike Rijeka koju je izradila Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s turističkim zajednicama Riječkog prstena i agencijom Molekula, izabrana je za jednu od finalista za prestižnu nagradu za izvrsnost i inovacije u turizmu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u kategoriji Inovacije u istraživanju i tehnologiji. Nagrada će biti dodijeljena 20. siječnja 2016. godine za vrijeme održavanja Međunarodnog sajma turizma u Madridu, a finalisti će prezentirati svoje projekte 18. siječnja na UNWTO Awards Forumu.

Svjetska turistička organizacija raspisuje svake godine natječaj za inovativne projekte iz cijelog svijeta i ove godine uz Bike Rijeka, za UNWTO nagradu u finalu su i Itaipu Complex, brazilski projekt koji promovira teritorijalni razvoj baziran na turizmu i online platforma za medicinski turizam iz Republike Koreje.

„Rijeka posljednjih godina niže turističke uspjehe, a upravo su ovakvi projekti odlična podloga za daljnji razvoj turizma u našem gradu,  ali i za podizanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Ovaj je projekt i dobar primjer suradnje Turističke zajednice grada Rijeke i turističkih zajednica okolnih gradova i općina, koje udružene turistu mogu ponuditi atraktivniju i kvalitetniju uslugu nego kada nastupaju pojedinačno.

Isto tako, projekt ukazuje i na značaj korištenja novih tehnologija u daljnjem razvoju našeg grada, ali i ponovno pokazuje snagu riječkih poduzetnika koji svoje poslove razvijaju upravo koristeći nove tehnologije i ostvaruju međunarodno prepoznate rezultate.

Čestitam na plasmanu u finale i, naravno, nadam se da će upravo aplikacija Bike Rijeka biti i dobitnik ove prestižne nagrade.“, izjavio je Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

„Izuzetno mi je drago što je potencijal mobilne aplikacije Bike Rijeka sada prepoznat i od strane UNWTO-a te se iskreno nadam da će ovaj projekt, kojeg je podržala i Hrvatska turistička zajednica, u finalnom izboru ostvariti najbolji mogući rezultat. Međunarodna konkurencija u turizmu je izuzetno jaka, a Hrvatska općenito ima stabilnu poziciju.

Međutim, uvijek se može i mora bolje, a da bi u tome uspjeli moramo biti maksimalno inovativni i originalni. Upravo zbog toga pozdravljam sve inicijative poput ove aplikacije, a koje doprinose dostupnosti i bogatstvu naše ukupne turističke ponude“, izjavio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić.

Projekt Biciklističke transverzale Riječkog prstena i aplikacija Bike Rijeka pokrenuti su u lipnju 2014. godine s ciljem kvalitetnije promocije Turističke zajednice grada Rijeke i turističkih zajednica riječkog prstena, a objedinjavaju postojeće biciklističke staze, ali i novoosmišljenu stazu koja povezuje sve gradove i općine Riječkog prstena – biciklističku transverzalu.

Mobilna aplikacija Bike Rijeka objedinjava četrdesetak biciklističkih staza koje se protežu kroz 8 gradova i općina Riječkog prstena: Rijeku, Kastav, Klanu, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrenu i Bakar. Najveća je pažnja posvećena prikazu staza i navigacija po njima, a staze se mogu birati po težini ili jednostavno prema lokaciji na karti.
Navigacija stazom, osim same putanje, prikazuje i statistiku vožnje, vrijeme vožnje, prijeđenu udaljenost i brzinu. Tijekom vožnje na Google karti prikazane su i atrakcije uz koje se prolazi, moguće je pronaći kontakt informacije o ugostiteljskim objektima, smještaju te ostale pomoćne servise.

Aplikacija Bike Rijeka osvojila je do sada i 2. mjesto u kategoriji „Electronic maps and travel guides“, tj. elektroničkih karata i turističkih vodiča na 12. Međunarodnom kartografskom festivalu Tourmap održanom u srpnju 2015. u Pragu, u Republici Češkoj.

U zajedničkom projektu uz Turističku zajednicu grada Rijeke sudjelovala je kreativna agencija Molekula kao i  turističke zajednice Riječkog prstena – Grada Bakra, Općine Čavle, Općine Viškovo, Grada Kastva, Općine Kostrena, Grada Kraljevice, Općine Jelenje te Općina Klana. Projekt je također prepoznat i sufinanciran od strane Hrvatske turističke zajednice.

UNWTO nagrade, koje je 2003. godine utemeljila World Tourism Organization – Svjetska turistička organizacija (UNWTO), vodeće su nagrade u globalnom turističkom sektoru.

Nagrada u kategoriji Inovacije u istraživanju i tehnologiji odlikuje vizionarske pionire čija je inicijativa pomogla privatnom sektoru, zajednici, destinaciji ili zemlji u povećanju mogućnosti vezanih za korištenje tehnologije i napredovanje u razvoju održivog turizma. Nagrada prepoznaje inspirativne znanstveno-istraživačke projekte ili inicijative u  tehnološkim inovacijama, koje su dokazano učinkovite u praktičnim aplikacijama i mjerljivog su utjecaja u sektoru turizma.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...