Početna - IZDVOJENO - MORH otkrio tko sve dolazi na mimohod
mimohod1
web

MORH otkrio tko sve dolazi na mimohod

Od 15-ak pozvanih zemalja gotovo sve su se odazvale svečanom vojnom mimohodu, koji će se u utorak održati u Zagrebu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane.

U MORH-u navode kako su pozivi za sudjelovanje na svečanom mimohodu upućeni bilateralnim partnerima s kojima MORH ima intezivnu obrambenu suradnju – manje od polovice NATO članica i vrlo malom broju država koje nisu članice NATO-a.

Kao što je to uobičajeno, napominju, pozvane države same definiraju kako će sudjelovati u mimohodu, u skladu sa svojom tradicijom i nacionalnim odlukama. “Za neke države znali smo unaprijed da zbog povijesnih razloga neće sudjelovati na mimohodu sa svojim pripadnicima (vojskom). Neke uobičajeno dolaze na mimohode samo na razini VIP delegacija ili izaslanika. Ukratko, svaka država ima svoju praksu sudjelovanja”, kažu u MORH-u.

Ističu kako su se od 15-ak pozvanih zemalja gotovo sve odazvale, ili s VIP gostima ili dolaskom veleposlanika i vojnih izaslanika, a iznimno je velik, dodaju, i odaziv diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora.

Ukupno, na mimohodu sudjeluju 42 izaslanstva/predstavnika država i međunarodnih organizacija na razini VIP gostiju, veleposlanika ili vojnih izaslanika, navode u MORH-u.

Od VIP gostiju izdvajaju dva visoka generala iz SAD-a, Poljska šalje zamjenika načelnika Glavnog stožera i jednog generala, iz BiH dolaze ministrica obrane i načelnik Glavnog stožera, iz Litve zamjenik ministra obrane, Albaniju će na mimohodu zastupati načelnik Glavnog stožera, a Makedoniju general i visoki dužnosnik Ministarstva obrane.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...