Početna - IZDVOJENO - MOZART, MARCELLO, SCHUMAN, RAMEAU NA OBLJETNIČKOM KONCERTU RIJEČKOG KOMORNOG ORKESTRA
komorni-40-god

MOZART, MARCELLO, SCHUMAN, RAMEAU NA OBLJETNIČKOM KONCERTU RIJEČKOG KOMORNOG ORKESTRA

Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 22. rujna u 20 sati Riječki će komorni orkestar proslaviti svoju 40. obljeticu slavljeničkim koncertom. Istodobno će otvoriti ovosezonski ciklus „Komorni koncerti u Zajcu“, u novom prostoru, na pozornici kazališta, u jedinstvenoj akustičkoj školjki arhitekta Idisa Turata.

Koncertom će ravnati David Stefanutti, inače violončelist orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, koji je od 1991. preuzeo dužnost umjetničkog i glazbenog ravnatelja ansambla nakon maestra prof. Petera Škrjaneca. Od samih početaka i tek nekoliko glazbenih entuzijasta, rasli su i tijekom dugogodišnje aktivnosti postigli laskave uspjehe u koncertnim sjedištima Hrvatske, Slovenije i Italije, sudjelovali su na brojnim glazbenim smotrama, snimili su CD Od Zajca do naših dana, surađivali su s vrsnim solistima i dirigentima. Njihov repertoar sadrži djela svih razdoblja, od baroknih do suvremenih autora. Članovi ansambla diplomirani su glazbenici koji uglavnom sviraju i u drugim komornim sastavima ili su koncertni solisti ili odgajaju nove generacije glazbenika kao pedagozi.

Solisti na koncertu su Antonio Haller na oboi te Vid Veljak na violončelu dok je koncertmajstorica Tea Grubišić.

Na programu su djela Wolfganga A. Mozarta, Serenata notturna KV239 iz 1776. godine, Alessandra Marcella, Koncert za obou, gudače i kontinuo u d-molu iz 1716. godine, Roberta Schumanna Koncert za violončelo u a-molu, te Jeana-Philippea Rameaua, Orkestralne suite iz opera Les Indes Galantes i Hippolyte et Aricie.

Zanimljivo je da 40 godina Riječkog komornog orkestra nije jedina obljetnica na ovom koncertu – Mozartova Serenata koju izvode bilježi 240. obljetnicu, Marcellov Koncert za obou, gudače i kontinuo ima točno 300 godina, ova je godina i 160. obljetnica Schumannove smrti,  a od Rameauove opere Les Indes Galantes (posljednje prerađena 1736.g) prošlo je 280 godina!

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...