Početna - IZDVOJENO - Na Njuškalu vrebaju prevaranti, nasamarenom kupcu oteli 2.200 eura
Haker
foto: web

Na Njuškalu vrebaju prevaranti, nasamarenom kupcu oteli 2.200 eura

Posljednjih mjeseci skupina prevaranata koja se krije iza imena “Katie Howarth” doslovce je zavladala internetom, a na nekoliko oglašivačkih portala, počevši od Njuškala, prodaju za relativno maleni novčani iznos kvalitetne automobile.

Problem, međutim, nastaje kada se kupljeno vozilo treba i isporučiti, jer nakon uplate novca, automobilu nema ni traga. Jedna od žrtava je ekonomistica iz Zagreba (podaci poznati redakciji o.pa) koja je tjedan dana prije Svih Svetih upravo na Njuškalu ugledala primamljiv crni Citroen C5 dizelaš iz 2009. godine sa prijeđenih 103 tisuće kilometara.

Fotografije auta su bile stvarne, cijena od 4400 eura prihvatljiva. Pisalo je još i HITNO. Učinila mi se prilika samo takva. Posebno nakon pismenog pojašnjenja u e-mailu da vozilo prodaje Engleskinja koja je živjela i radila u Koprivnici, ali da se zbog prirode posla vratila u Veliku Britaniju gdje joj se ne isplati imati strano vozilo i to sa volanom na desnoj strani.

Stanovita Katie ponudila se da će platiti troškove dostave citroena natrag u Hrvatsku, ali da otpremničkoj firmi ‘Speed logistic‘ unaprijed treba platiti 50 posto cijene. Uplatila sam dan kasnije 2200 eura, a kad mi je dodatna obavijest stigla od te tvrtke da treba uplatiti i drugu polovicu iznosa jer ih je već zeznuo neki kupac, posumnjala sam na prijevaru.

Radi stopiranja uplate, nazvala sam svoju banku no rekli su mi da je rok za deviznu doznaku četiri dana. Nada umire zadnja i znam da su male vjerojatnosti da ću dobiti svoj novac nazad, ali ovo neka bude upozorenje drugim ljudima da ne nasjedaju – pojadala nam se jedna Zagrepčanka koja je doslovce preko noći, sanjajući o povoljnom automobilu, ostala bez 2200 eura.

Na mobitel i na e-mailove Katie i ekipa joj se više ne javljaju, a kad je sa policijom došla podijeliti svoju muku, istražitelj je prevarenu Zagrepčanku odmah upitao: “Gospođo, recite mi samo jel u pitanju Citroen ili Škoda?” davši do znanja da je dio mora prevarenih građana.

Za razliku od servisa poput Ebay-a koji nude opciju davanja rejtinga prodavaču kako bi kupci barem djelomično stekli dojam od koga kupuju, većina drugih to ne nudi pa ostaje zapravo kupnja na neviđeno od oglašivača koji svoje ultrapovoljne ponude lansiraju u kasnim večernjim satima na internetu.

Uglavnom je modus operandi isti, a cijena prava sitnica. Oglašavaju se vozila novijeg godišta namijenjena zapadnom tržištu i koja su kompletno opremljena.

Svakodnevno sličnih oglasa automobila ima oko 40-ak koji doslovce mame kupce svojom cijenom i izgledom, a još lani kada se takva prijevara pojavila na našim prostorima i upravo preko Njuškala, MUP je tvrtku upoznao sa takvim problemom i sugerirao im sprječavanje objave sumnjivih oglasa.

Prevaranti su, međutim, pronašli ‘rupu‘ i krenuli stavljati oglase van radnog vremena moderatora na portalu, dakle tijekom noći prenosi Slobodna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...