Početna - IZDVOJENO - Na udaru i maslinovo ulje?
Maslinovo
web

Na udaru i maslinovo ulje?

U povodu slovenskog prigovora na hrvatski zahtjev za zaštitu izvornosti istarskog pršuta, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Ruža Tomašić upozorili su Europsku komisiju da je istarski pršut od 2011. zaštićen u Hrvatskoj po standardima EU-a te da ovo nije prvi put da Slovenija osporava izvornost hrvatskim proizvodima.

Tonino Picula upitao je Komisiju koje je njezino stajalište o prigovoru Republike Slovenije koja je, ističe, ‘put u Europu već blokirala hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu’, a Ružu Tomašić zanima smatra li Komisija slovenski prigovor zloporabom tog instituta i udarom na slobodu tržišta. O svojim upitima javnost su Picula i Tomašić izvijestili priopćenjima. Istarski pršut je, ističe Picula, prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima EU-a, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 mil. kn.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o slovenskom prigovoru na hrvatski zahtjev za zaštitu istarskog pršuta na razini Unije. Ako Komisija ocijeni da slovenski prigovor nije osnovan, procedura zaštite istarskog pršuta ide dalje, a ako smatra da jest osnovan, slijedi postupak dogovora Slovenije i Hrvatske.

Iduće bi na udaru moglo biti maslinovo ulje. Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje planira se zašitititi europskom oznakom izvornosti, za što je izrađen eleborat. No, i tu kaskamo za slovenskim kolegama. Oni su ekstradjevičansko maslinovo ulje iz slovenskog dijela Istre zaštitili već prije desetak godina. Naš pokušaj zaštite tekućeg zlata zasiguno neće proći tako tečno.

HRT

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...