Početna - IZDVOJENO - Za dvoje školaraca morat ćete izdvojiti oko 5.000 kuna
knjižara opatija
arhiva

Za dvoje školaraca morat ćete izdvojiti oko 5.000 kuna

Roditelji više od pola milijuna hrvatskih školaraca ove će godine morati dublje posegnuti u svoje novčanike jer na jesen u  škole dolazi potpuno nova generacija udžbenika.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta obećavaju da će taj trošak ove godine ipak biti manji nego do sada, jer će udžbenici biti jeftiniji, točne cijene još uvijek se ne znaju, a ne zna se ni broj naslova koji će biti odobreni, prenosi Novi list.

Pojašnjavajući kako su nakladnici u rujnu podnijeli zahtjeve Ministarstvu za pokretanje postupka za odobravanje udžbenika, načelnik Sektora zajedničkih poslova i programa EU Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Darko Tot ističe da je od rujna do sada 750 stručnih povjerenstava imalo zadatak pregledati sve prijavljene udžbenike, a popis onih naslova koji su dobili pozitivno mišljenje bit će objavljen 15. siječnja.

Ono što je najbitnije jest da bi 15. veljače trebala biti poznata, kaže Tot, najviša cijena udžbenika koju će odrediti ministar Željko Jovanović.

Lakše torbe za školarce

Uz tvrdnje da će novi udžbenici biti jeftiniji, u Ministarstvu tvrde da će biti i lakši od dosadašnjih i to za 15 do 20 posto, a prema grubim procjenama, to znači da bi školske torbe naredne školske godine mogle biti lakše oko kilograma, ako ne i više.

Osim toga, Pravilnik je smanjio broj udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za pojedini razred, čak za osam nastavnih predmeta u osnovnoj školi i šest nastavnih predmeta u srednjoj školi smanjeni su udžbenički kompleti za radne bilježnice ili zbirke zadataka.

Udar na džepove roditelja velik

Međutim, bez obzira na smanjenje broja udžbenika i napuštanje koncepta udžbeničkog kompleta, neupitno je da roditelje ove godine čeka daleko veći trošak nego prijašnjih godina kad su se mogli oslanjati na rabljene udžbenike. Što je školarac veći, taj trošak će biti veći, a u najgoroj poziciji naći će se roditelji srednjoškolaca, posebno gimnazijalaca, čije cijene udžbeničkih kompleta dosežu i do 2.500 kuna, pa tako obitelji s dva srednjoškolca mogu računati da će samo za udžbenike ove godine morati izdvojiti gotovo jednu prosječnu hrvatsku plaću.

Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...