Početna - IZDVOJENO - Nadzor građana preko kućanskih aparata
ilustracija

Nadzor građana preko kućanskih aparata

Nedavno je talijanski list Corriere della Sera objavio kako je na summitu G20 5. i 6. rujna navodno dijeljeno oko tristo poklona u koje je bila ugrađena oprema za špijuniranje. Predsjednik Europskog savjeta, Herman van Rompuy, i drugi delegati EU rekli da su za uspomenu na summit dobili USB stickove i kablove za povezivanje mobilnih telefona s laptopima.

Imate li ih u svojem kućanstvu?

Jeftini „Made in China“ kuhinjski aparati, poput glačala i čajnika, mogu sadržavati čipove koji će zaraziti vaše računalo s virusima? Rossiya 24, državna ruska TV postaja, prikazala je snimku gdje tehničar od gomile kineskih uvoznih proizvoda, izabire i „otvara“ glačalo, da bi unutar glačala našao „čip za špijuniranje“ s „malim mikrofonom“, prenosi BBC. Skriveni uređaji su se najčešće koristili za širenje virusa, spajajući se na bilo koje računalo koje koristi nezaštićenu Wi-Fi mrežu u radijusu od 200 m.

Prema napisima britanskog Daily Maila, to je dovelo do nagađanja da navodno nađeni čipovi u kućnim aparatima mogu krasti podatke i slati ih kineskim serverima. The Register tvrdi da bi bilo moguće izraditi mali zloćudni mikročip koji bi se skrio čak i u čajnik. The Register vjeruje ruskoj priči. ‘Malo kopanja sugerira legitimitet’, piše The Register. Izvještaji također sugeriraju da postoji mnogo dostupnih transformatora koji bi mogli pretvoriti Rusku električnu mrežu od 220 V koja bi napajala čipove bez da ih ošteti.

Nedavno je talijanski list Corriere della Sera objavio kako je na summitu G20 5. i 6. rujna navodno dijeljeno oko tristo poklona u koje je bila ugrađena oprema za špijuniranje. Predsjednik Europskog savjeta, Herman van Rompuy i drugi delegati EU, rekli su da su za uspomenu na summit dobili USB stickove i kablove za povezivanje mobilnih telefona s laptopima.

Glasnogovornik Kremlja, Dimitrij Peskov, to je opovrgavao. Proteklu godinu obilježio je Edward Snowden, s otkrivanjem informacija o špijunažama u SAD-u koje su pokrenule niz međusobnih raznoraznih centara moći.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...