Početna - IZDVOJENO - Najavljen bogat program dječjeg tjedna
Djecji tjedan 2015

Najavljen bogat program dječjeg tjedna

I ove godine, sada već tradicionalno, u prvom tjednu listopada obilježava se Dječji tjedan i Međunarodnog dana djeteta. Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji sa udrugama i ustanovama grada Rijeke pripremio je niz prigodnih programa koji će se održavati od 1. do 11. listopada.

Dječji tjedan je tradicionalna manifestacija posvećena djeci koja se pod motom „Ljubav djeci prije svega“, održava u prvom tjednu mjeseca listopada posebno osmišljenim sadržajima, s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu u obitelji i lokalnoj zajednici. Svake godine, organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Ove godine obilježavanju Dječjeg tjedna priključile su se brojne udruge i ustanove grada Rijeke: Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka, dječji odjel Stribor, Glazbeno scenska udruga Ri-stars, Rijeka sport d.o.o., Doma mladih, Društvo „Naša djeca“, Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“ te Dječji vrtić Rijeka.

Tea Mičić, savjetnica za predškolski odgoj Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, najavila je bogat program te dodala kako ovu manifestaciju rade prvenstveno djeca za djecu.

Alica Kolarić, voditeljica ogranaka Gradske knjižnice Rijeka, Dječji odjel Stribor, predstavila je tri vrlo zanimljive aktivnosti Knjižnice, a prva u nizu je demonstracija 3D printanja, 1. listopada od 10 do 11,30 sati ispred Dječjeg odjela Stribor. Idući dan, 2. listopada, na štandu ispred Narodne čitaonice (Korzo 24) od 17 do 19 sati, održat će se promocija čitanja pod nazivom “Čitaj mi”. Deseti jubilarni put Dječji odjel Stribor provodi i program “Jesen u Šumi Striborovoj”, šetnju koja će se održati u 3. listopada od 11 do 13 sati na Biviu. Program je namijenjen obiteljima s malom djecom, ali i svima ostalima, a okupljanje započinje u 10,30 sati na autobusnoj stanici Bivio.

Rijeka sport d.o.o, odnosno Astronomski centar Rijeka i Bazeni Kantridapovodom Dječjeg tjedna i Svjetskog tjedna Svemira pripremili su poseban program. Tako će se u digitalnom planetariju Astronomskog Centra Rijeka od 6. do 10. listopada prigodno se prikazivati razne projekcije. Bazeni Kantrida također su svoju ponudu prilagodili manifestaciji pa će u subotu,10. i nedjelju 11. listopada Dječji bazen i Bazen 25 metara bit na raspolaganju samo za djecu uz pratnju roditelja i to u subotu od 12 do 15,30 sati i nedjelju od 9 do 15 sati. Više informacija može se pronaći na stranicama www.rijekasport.hr

Povodom Dječjeg tjedna Dom mladih Rijeka u srijedu 7. listopada od 16 do 17,30 sati održati će informatičku radionicu Scratch, namijenjenu učenicima od 1. do 4. razreda. Scratch je vizualni programski jezik za izradu interaktivnih priča, animacija i igrica. Za sudjelovanje je potrebno izvršiti prijavu putem e-maila na info@dom-mladih.hr , u kojem je potrebno navesti slijedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, škola, kontakt roditelja s napomenom prijava za radionicu “Scratch”. U srijedu 7. listopada od 16 do 19 sati u Domu mladih organizirat će se rekreativna vožnja bicikle na prometnom poligonu sa pravim semaforima i prometnim znakovima.

Svjetlana Mazaroli-Jurišić, predsjednica Udruge Društvo naša djeca, predstavila je program Udruge u sklopu Dječjeg tjedna, koji će trajati čak osam dana, a razlog tome je poticanje za veću brigu o djeci i druženje s njima tijekom čitave godine, objasnila je Mazaroli-Jurišić. Među ostalim, Udruge Društvo naša djeca postaviti će izložbu fotografija “Djeca u pokretu” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, održati prezentaciju o prehrani nekonvencionalnim izvorima iz prirode, Dječji forum o pravima djeteta, a možda najvažnije od svega jest humanitarna gesta prikupljanja raznih potrepština za djecu izbjeglice, koje će se održati u srijedu 7. listopada od 10 do 12 sati u prostorima Udruge (Jelačićev trg 1/IV). Predsjednica Mazaroli-Jurišić pozvala je djecu i roditelje da se uključe u ovu humanitarnu akciju te istaknula kako je trenutno za djecu izbjeglice najpotrebnija topla odjeća i obuća.

Dječji vrtić Rijeka, kao i svake godine, sudjeluje u obilježavanju Dječjeg tjedna sa uistinu opsežnim i raznolikim programom koji će se održavati u sva 32 objekta Vrtića. Svakako treba izdvojiti program koji je namijenjen djeci koja borave u Dječjoj bolnici Kantrida, a koji obuhvaća likovne radionice, čitanje priča, plesne radionice, te predstavu u izvedbi Kazališta lutaka Rijeka.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...