Početna - GASTRO KUTAK - Najavljen bogat program Markove, promocije Društvenog doma i proslave 1. maja na Veprincu

Najavljen bogat program Markove, promocije Društvenog doma i proslave 1. maja na Veprincu

Grad Opatija i Kulturno društvo Leprinac pripremili su raznolik i bogat program obilježavanja Markove na Veprincu, a nakon pandemijske stanke na Veprinac se vraća i  proslava Međunarodnog praznika rada – 1. maja. Raznoliki sadržaji najavljeni su na konferenciji za novinare.

– Proslava 1. maja započinje u 10 sati rekreacijskom šetnjom Hodeć va Leprinac u organizaciji KŠR Gorovo. Svi zainteresirani građani u 10,00 sati se trebaju naći ispred Vile Angioline te će se laganim korakom uputiti do Veprinca gdje će u 12,00 sati na lokaciji Starog grada biti održana tradicionalna proslava Praznika rada, s malo govora te nastupom Puhačkog orkestra Lovran i nakon toga tradicionalnim fažolom za seh i nastupom Tria Asi. Ideja je da popularna proslava 1. maja dobije i notu sportske i rekreativne aktivnost u našem zaleđu, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Za sportsku notu pobrinut će se i sudionici prve veprinačke Gimkane – vožnje spretnosti na motorima i romobilima koja će se od 14,00 sati održati na igralištu. Prijave za sudjelovanje se primaju od 12,00 sati. I Gradsko društvo Crvenog križa Opatija uključit će se u proslavu 1. maja te će građanima biti na raspolaganju za mjerenje tlaka i šećera u krvi.

U petak 29. travnja održat će se promocija potpuno obnovljenog Društvenog doma “Janko Gržinić”.

– Radovi na Domu Veprinac jedna su od većih investicija Grada Opatije u zaleđu. Potpuno je preuređena zgrada društvenog doma, a vrijednost radova na rekonstrukciji i uređenju doma osiguranih gradskim proračunom iznosi 3,5 milijuna kuna. Pored prostora za rad Mjesnog odbora Veprinac – Učka , na gotovo 600 četvornih metara moderno opremljenog prostora mjesto za svoj rad naći će sve lokalne udruge, a ujedno to je prostor pogodan za održavanje kulturnih i zabavnih događaja. Kako bismo stanovnicima Veprinca, ali i svim ostalim zainteresiranim građanima Opatije, ponudili dodatnu mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena inicirali smo pokretanje radionica u Društvenom domu. Radionice donose bogate sadržaje među kojima po nešto za sebe može pronaći cijela obitelj: djeca, mladi, roditelji i nonići. Riječ je o kreativnim i plesnim radionicama za djecu, učenju engleskog jezika, standardnim plesovima za odrasle i treću životnu dob te vježbama za prevenciju osteoporoze. Iznimnu je popularnost doživjela mindfulness radionica kojom voditelji pomažu naučiti kako smanjiti stres s kojim se svi svakodnevno susrećemo. Ono što je najvažnije, ti su programi za korisnike besplatni, financira ih Grad, a ostvareni su u suradnji s Festivalom Opatija i Erpenprojektom jer je naš cilj našim sugrađanima omogućiti što veću kvalitetu života. U prva dva mjeseca u ponuđene programe uključila su se 104 građana, od čega 40% djece i čak 60% odraslih. Drugi ciklus radionica je već započeo te pozivam sugrađane da se i dalje odazivaju na njih, naglasila je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Predsjednica KD Leprinac Zorica Sergo predstavila je bogat program ovogodišnje Markove:

– Promocija novouređenog Društvenog doma prava je prilika za otvaranje naše Čakavske knjižnice u kojoj za početak imamo 100-tinjak naslova raznih domaćih autora, a zamišljeno je da svi oni koji kod kuće imaju još neke naslove, ako žele, doniraju knjige našoj knjižnici. Otvaranje Čakavske knjižnice uljepšat će priredba leprinačke školske djece i čakavskih pjesnika. Istovremeno, u prostoru Doma bit će postavljena izložba o zanimljivoj povijesti zgrade u kojoj se nalazi Društveni dom “Janko Gržinić”,  istaknula je Zorica Sergo.

Dodatni će sadržaj na promociji biti i prezentacija planova za buduće uređenje centra Veprinca i njegovu jaču turističku valorizaciju, što ovaj biser zaleđa svojom bogatom poviješću svakako zaslužuje. Idejni projekt uređenja centra Veprinca rad je arhitektice Petre Klanjac Majkić.

Subota, 30. travnja u Stari grad Leprinac donosi popularni Mići samanj, koji se šest godina redovito održavao prije pandemije. Na sajmu će od 15 sati svoje proizvode izlagati domaći OPG-ovi (OPG Nedi Perišić, OPG Rumac, Iva Ćulumović, Barbara Cetina, Veprina 519, OPG Blaženić, Agro Opatija, Buretić Bregi, OPG Pivotti, OPG Franković). U 17,00 sati djeca Dječjeg vrtića i Područne škole Veprinac izvest će svoju priredbu, a u 19,00 sati svi mogu uživati u Smešnoj predstavi “Od Lisinskega vetra do Oskara” u izvedbi dramske sekcije “Lisinski vetar” i Mješovitog pjevačkog zbora “Štorija”. Sve završava, kako to običaj nalaže, tancom pod Ložun do kasnih sati uz  Trio Asi.

Još jednom pozivamo Vas na Markovu i na proslavu 1. maja na dva prsta do neba – va Leprinac!

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...