Početna - IZDVOJENO - Najavljen Dječji tjedan
Dječji tjedan

Najavljen Dječji tjedan

Pod motom “Ljubav djeci prije svega” i “Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge” u Opatiji i Lovranu od 7. do 13. listopada obilježit će se Dječji tjedan. Bogat program najavili su na konferenciji za novinare dječji gradonačelnik Ivan Tancabel i vijećnici Dječjeg gradskog vijeća Karlo Brckan, Katja Knežević i Petra Peloza.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava u prvom tjednu listopada, a ove godine započinje u ponedjeljak 7. listopada Međunarodnim danom djeteta. Trajni su ciljevi Dječjeg tjedna usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti za djecu te pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece – kazao je dječji gradonačelnik Ivan Tancabel.

Organizatori manifestacije su  Gradski koordinacijski odbor “Grada Opatija prijatelj djece”, Općinski koordinacijski odbor “Gradovi/općine prijatelji djece” Lovran, Društvo Naša djeca Opatija, OŠ “V.C.Emin” Lovran,  OŠ “R.K. Jeretov” Opatija, PŠ “E.Kumičić” M. Draga, Dječji dom “I.B.Mažuranić”, Učenički dom Lovran, DV Opatija – Lovran, DV Girotondo Opatija, Ri Stars Rijeka, Opatijske mažoretkinje, DGV Rovinj, DND Ogulin – Ogulinske mažoretkinje, udruga Žmergo, Festival Opatija i volonteri DND-a.

Dječji tjedan započinjemo radionicama u ponedjeljak, a kako je neradni dan, u dogovoru s osnovnom školom, organizirali smo druženje za djecu već od 8,30 pa sve do 16.00 sati. Istog dana započinje pisanje poruka djece odraslima na temu međugeneracijske solidarnosti te kreativna radionica za predškolarce Naša prva slikovnica. Pozivamo djecu i odrasle da nam se pridruže i u 18.30 kada ćemo u našim prostorijama u društvu likovnog umjetnika Saše Jantoleka predstaviti novu društvenu igru DND Opatija “Dječji razigrani grad”. Igra je zabavna i poučna te nam se obavezno pridružite kako bi saznali na koji se način igra, kazao je Tancabel.

U srijedu će se u Galeriji “Laurus” u Lovranu u 17.00 sati održati pričaonica povodom Europske godine čitanja na glas i kampanje “Čitaj mi!”, koju u Hrvatskoj organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, a povodom Europske godine čitanja naglas. Brojna svjetska istraživanja pokazuju da djeca, kojoj roditelji i drugi skrbnici čitaju i pričaju od najranije dobi, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, što je izravno povezano s kasnijim uspjehom u školi i životu.

DND OpatijaU srijedu će se održati i Dječji javni skup, i to u Lovranu ispred crkve u 9.50 sati, a u Opatiji ispred sportske dvorane “Marino Cvetković” u 12.30 sati. Istog dana u večernjim satima u prostorijama na Punta Kolovi održat će se Redovna skupština DND-a Opatija.

Izbori za 9. saziv Dječjeg gradskog vijeća Opatije održat će se u četvrtak u osnovnim školama Opatija te Lovran za djecu s područja Oprića, Dobreća i Ike, a nakon izbora u Maloj školi na Voloskom organizirana je romobilijada te u velikoj za učenike četvrtih razreda radionica izrade cvijeta od vune Patuljak Cvjetko pod vodstvom prof. soc. pedagog Mirjana Mauhar.

Petak će biti dan veselja i igre u Lovranu, kada se održava “Mića marunada va našen Lovrane”, a događanja je predstavio Karlo Brckan. – Mića marunada započet će dizanjem zastave Miće marunade u 13.15 uz pratnju Ogulinskih mažoretkinja, a program će se na parkiralištu Brajdica i ulicama Starog grada odvijati do 18.00 sati.

Mališanima će se ponuditi likovno kreativne radionice, izrada nakita, učenje glagoljice, natjecateljske igre, pričaonica u kojoj će se na čakavštini djeci pričati priče domaćih autora, slaganje memo puzli na temu marunade te puzli sa starim slikama našega kraja, gostovat će mađioničar te pjevačka skupina Ri Stars, a obilježit će se i Međunarodni dan djevojčica, kazao je Karlo.

Katja Knežević i Petra Peloza istaknule su da se Međunarodni dan djevojčica organizira na prijedlog Generalne skupštine UN-a diljem svijeta s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti. – Zadatak kampanje “Jer ja sam djevojčica” je podržati 4 milijuna djevojčica širom svijeta u ostvarivanju njihovog prava na obrazovanje, stjecanje novih vještina i osiguravanje podrške kako bi dobile priliku koju zaslužuju i izvukle se iz siromaštva, kazale su Katja i Petra.

U subotu će vijećnici DGV-a ispred opatijske tržnice te na Marunadi u Lovranu organizirati Info punkt, na kojem će prolaznike i sugrađane informirati o Dječjem tjednu i aktivnostima koje provode, a u Dječjem domu “I.B. Mažuranić” u Lovranu održat će se sportsko-zabavno druženje djece iz dječjih domova Primorsko-goranske i Istarske županije.

Dječji tjedan završava u nedjelju predstavom za djecu u GH “Adriatic” u 12.00 sati u organizaciji “Festivala” Opatija. Kazalište “Mala scena” iz Zagreba izvest će “Smiješno čudovište” Asaya Fujita, a ulaznica je 30 kuna.

(I:dnd-opatija.hr)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...