Početna - IZDVOJENO - Opatija gubi monopol
Komunalac

Opatija gubi monopol

Liburnijsko komunalno društvo Komunalac prošlu je godinu završilo s minimalnom dobiti, pokazao je izvještaj o poslovanju koji je proteklih tjedana direktor Ervino Mrak predstavio pred vijećima četiri jedinice lokalne samouprave koje sudjeluju u vlasništvu zajedničke tvrtke prenosi novilist.hr.

Točnije taj rezultat nakon oporezivanja iznosi 21.726 kuna, što je daleko ispod dobiti s kojom je društvo poslovalo ranijih godina, i tek mali postotak godišnjeg »prometa« od gotovo 71 milijun kuna.

Pritom velike prihode donose djelatnosti poput vodoopskrbe i odvodnje, koje su godinu završile u plusu od 444 tisuće kuna te radna jedinica usluga koja uključuje pometanje, tržnice, odvoz i deponij, a koja je ostvarila 1,4 milijuna kuna dobiti. Negativno posluje RJ održavanje, koja je ostala »zamrznuta« na minus 1,5 milijuna kuna i u sklopu nje tek je javna rasvjeta bila u plusu, i to 150 tisuća kuna.

Građevina je izravno vezana uz sredstva koja dobivamo od jedinica lokalne samouprave. Činjenica je da nismo zadovoljni financijskim rezultatom u tom dijelu, ali sasvim sigurno nećemo ljude bacati na cestu zbog toga, nego planiramo broj radnika smanjiti prirodnim odljevom. S druge strane, okrenut ćemo se i tržištu i raditi i za »treća lica«, prvenstveno u domeni izgradnje priključaka i asfaltiranju te drugim djelatnostima u okviru građevinskog održavanja. Treba istaknuti i dobar rezultat javne rasvjete, to je ekipa s malim brojem djelatnika koja ima opsežan posao. Dobili smo održavanje na području čitave Liburnije, a pokušavamo se proširiti i na druge jedinice lokalne samouprave u riječkom prstenu i redovito apliciramo na natječaje. Također, natjecat ćemo se i za ostale poslove iz ove domene, poput postavljanja dekorativne rasvjete, kazao je direktor Komunalca Ervino Mrak.

Pad u potrošnji vode

Istaknuo je da će i aktualna godina donijeti plus u poslovanju tvrtke, iako već godinama pada potrošnja vode i kod gospodarstva i kod domaćinstava.

Prvih osam mjeseci poslujemo pozitivno, a takav rezultat očekujemo ostvariti i na kraju godine. No, to je sve veći izazov zbog pada potrošnje vode. Ove godine imamo 7 posto manje pot rošnje u prvih osam mjeseci u odnosu na lanjsku, prvenstveno zbog manje potrošnje gospodarstva, ali u padu je i potrošnja građana, privatnih domaćinstava, istaknuo je Mrak.

Do kraja godine Komunalac očekuje i još nekoliko važnih promjena, koje će rezultirati i potpunom reorganizacijom tvrtke do početka 2014. godine. Prije svega treba napraviti dokapitalizaciju temeljem ulaganja jedinica lokalne samouprave do 2007. godine, što će praktički utrostručiti temeljni kapital komunalnog društva – sada on iznosi 59 milijuna kuna, a povećat će se za dodatnih 114 milijuna kuna.

Radi se o dugotrajnom procesu koji je sada pri kraju. Papirologija je spremna, moraju o njoj raspraviti gradska i općinska vijeća, a nakon toga je mora usvojiti i skupština društva. Očekujemo da bi taj proces mogao biti dovršen do kraja listopada, kazao je Mrak, koji nije bio spreman ulaziti u detalje toga posla dok se o njima ne izjasne »nadležne strukture«.
   
Izdvajanje vode i kanalizacije

Ipak, jasno je da će se mijenjati vlasnički odnosi unutar tvrtke, odnosno udio Grada Opatije past će ispod 50 posto, a najveći dobitnik bit će Općina Matulji koja bi s 12 posto trebala »skočiti« na 36 posto udjela. Utjecat će to i na upravljačka prava, koja su sada u potpunosti u rukama Opatijaca koji imaju tri glasa u skupštini, dok tri općine imaju po jedan.

Neslužbeno doznajemo da će se predložiti da se odsad upravljačka prava dodjeljuju ovisno o veličini udjela u društvu, što znači da će matuljski i opatijski glasovi podjednako vrijediti, ali da se odluke neće moći donositi bez suglasnosti i »manjih« suvlasnika – Lovrana i Mošćeničke Drage.

vlasnička_struktura_graf
Do kraja godine trebat će dovršiti i reorganizaciju tvrtke, sukladno Zakonu o vodama usvojenom sredinom ove godine, prema kojem se vodoopskrba i odvodnja moraju izdvojiti kao zasebne djelatnosti koje funkcioniraju samostalno, bez komercijalnih prihoda.

To će se dovršiti na vrijeme, još uvijek razmatramo koji bi organizacijski oblik najbolje odgovarao potrebama našeg područja. U svakom slučaju ići će se na dva ili tri povezana poduzeća koja će imati dio zajedničkih službi, a u tom će se »paketu« riješiti i promjena sjedišta tvrtke koja je od 1. srpnja prošle godine u potpunosti preselila na lokaciju u Jurdanima. Kod reorganizacije svi radnici bit će zbrinuti i nitko neće završiti »na cesti«, a sva osnovana poduzeća morat će poslovati besprijekorno, uz najmanje moguće troškove, zaključio je Mrak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...