Početna - IZDVOJENO - Najavljena dječja maškarana povorka
web

Najavljena dječja maškarana povorka

Ulazimo u zadnja dva tjedna riječkog karnevala, a ta dva su i najveselija. Ovaj će tjedan biti i najslađi jer male maškare dolaze na svoje – subota 7. veljače dan je za Dječju karnevalsku povorku! Rijeka maškarica okupirat će na jedan dan riječko Korzo, a ostatak vikenda će plesati na raznim lokacijama gdje se organiziraju dječji maškarani balovi. Iako su odrasli ovaj vikend prepustili malim nositeljima karnevalske tradicije, to ne znači da za njih nema programa – tu je Maškarano Kontanje, promenade, tanci, Maškarani Pehin, koncert Hladnog piva i Gradske glazbe Trsat. Na današnjoj konferenciji za medije predstavljeni su svi programi koji nas očekuju u sljedećih tjedan dana Riječkog karnevala.

Dječju karnevalsku povorku najavila je Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke. U subotu 7. veljače u 13 sati kreće „mala“ povorka Riječkog karnevala, koja svake godine svoju veličinu dokazuje brojnošću – najavljeno je oko 5.000 malih sudionika u 66 karnevalskih grupa – ali i maštom, te velikim trudom uloženim u izradu maski i vježbanje koreografija ovih malih čuvara karnevalske tradicije. Prisutne će prije početka povorke u šareni svijet dječje mašte uvesti nastup Prvih riječkih mažoretkinja te zborova Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice. Dječju će povorku, uz Meštra Tonija i Kraljicu Stellu Paris, predvoditi i princ i princeza izabrani prošlu nedjelju u Tower Centeru Rijeka – Filip Vinceljek i Lucija Pedić. Da bi i gledatelji mogli biti ono što žele, na niz će punkova po centru grada biti organizirano oslikavanje lica, a duž trase prolazak maškarica će najavljivati voditelji s 4 pozornice – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Ivica Nikolac na Korzu, Denis Brižić na Jelačićevom trgu i u zgradi Ex port Delta Tomy DJ.

Za sve koji Dječju karnevalsku povorku ne mogu pratiti s Korza, imat će priliku gledati ju putem direktnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr, a od ove godine i preko YouTubea. Za direktni internetski prijenos i ove se godine brine Multilink. Boris Krstanović, direktor ove riječke tvrtke koja se bavi informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, najavio je webcast obje povorke, koji se od prošle godine proširio i na mobilne uređaje, a ove je godine tehnološki iskorak učinjen prema YouTubeu. Prijenos se tradicionalno prati iz svih kutaka planete, a prošle su godine zabilježene posjete iz 76 zemalja. Snimka Dječje karnevalske povorke će u kratkom vremenu po završetku same povorke biti dostupna na mrežnim stranicama Karnevala.

Najavljeni su i ostali programi koji nas očekuju prije finalnih dana Riječkog karnevala, a kao šlag na torti Dječje karnevalske povorke, cijeli je vikend pred nama ispunjen dječjim maškaranim balovima. Ples, animacija, razne igre, pjevanje, nagrade, gostovanja, DJ-i… sve to najmlađe očekuje na Dječjim maškaranim tancima 7.2. od 17 do 20 sati u prostorijama MO Podvežica, Dječjim balovima pod maskama u KUC Kalvariji 7. i 8.2. od 17 do 20 sati, na programu Male maškarice na brodu Marina: „Male maškarice se zaljubljuju“ 8.2. od 16.30 do 19 sati, te friškom programu u Hotelu Continental koji organizira „Zlatna djeca – Maskenbal u Contu“ 7.2. od 17 do 20 sati i 8.2. od 11 do 14 sati. Maskenbal u Contu ima i hvalevrijedni cilj – skupljat će se donacije za eko akciju „Zlatni ljudi sade – Poklonite stablo gradu“, inicijativu koja traje od 2006. godine i kojoj je cilj sadnja drvoreda u gradu Rijeci.
Karnevalsko izdanje Kontanja, Maškarano Kontanje, nova je gurmansko-kulturno-zabavna manifestacija u sklopu Riječkog karnevala. Otvaranje 5.2. rezervirano je za Zametske zvončare i DJ Woelfla, rezident DJ-a Kontanja, nakon čega će svaki dan biti posvećen jednom ugostitelju, a navečer začinjen glazbom. Gastro-glazbeni parovi su sljedeći: Restoran „Ribica“ i DJ Smeđi šećer 6.2., Grill „Lovrka“ i Kantridersi 7.2., Triperi i DJ Alen Gaćina 8.2., Čučković Brothers i DJ Voljen Korić 9.2., Restoran „Ronjgi“ i Lovci na jelene 10.2., te Konoba „Nebuloza“ i DJ Woelfl 11.2.
Kao i svaki vikend, Pašac i Zamet su prava mjesta za ljubitelje maškaranog plesanja. Udruga za očuvanje kulturnih običaja Pašac za petak 6.2. u 20 sati najavljuje maškarane tance u Domu Pašac, a Zametske maškare i zvončari u subotu 7.2. od 21 sat u dvorani ŠD “Zamet” organiziraju Pusne tance na Zamete.
Nedjelja 8.2. je rezervirana za dva tradicionalna događanja – od 11 sati na Pehlinu kreće Maškarani Pehin, tradicionalna manifestacija koja se održava s ciljem upoznavanja, održavanja i očuvanja narodnih mesopusnih običaja. Isti dan, navečer u 19.30 sati u Hrvatskoj čitaonici na Trsatu počinje karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat. Svake se godine pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje na tim koncertima posvećenim Karnevalu, izvode filmske glazbene teme i dobri stari evergreeni.

Sonja Zgodić iz agencije Promocija d.o.o. za ovaj je petak najavila jednu istrijansku karnevalsku grupu koja će odšetati svoju Maškaranu promenadu po Korzu i time „začiniti“ maškaranu atmosferu u gradu – Čepljonske maškare. A nakon prva dva vikenda u Ex port Delti koje su poharali Toni Cetinski i Joško Čagalj – Jole, Sonja Zgodić je za ovu subotu najavila nešto potpuno drugačije – koncert Hladnog piva. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u CD shopu Dandy u robnoj kući RI i u karnevalskoj kućici na Korzu, te u Ex port Delti na dan koncerta. Pored zgrade Ex port Delta i ove je godine postavljen luna park Charlie, koji radi od ponedjeljka do petka od 13 do 21 sat, a subotom i nedjeljom od 10 do ponoći.

Za kraj su Meštar Toni i Kraljica Riječkog karnevala Stella Paris još jednom pozvali sve na karnevalske programe, a posebice da u subotu dođu na Korzo i podrže mališane u Dječjoj karnevalskoj povorci, te su im zaželjeli lijepo vrijeme, da bez briga mogu najbolje predstaviti svoje maškarane kreacije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...