Početna - IZDVOJENO - Namjerno potopljeni brodovi kao turističke atrakcije
potopljeni brodovi
foto: web

Namjerno potopljeni brodovi kao turističke atrakcije

Turizam je jedna od glavnih djelatnosti u Primorsko-goranskoj županiji, stoga su namijenjene turistima uvijek dobrodošle. Jedna od njih je i “scuttling”, namjerno potapanje brodova za sportsko-rekreacijske svrhe, u svijetu već razvijena vrsta turističke ponude.

Specifičnost u turističkoj ponudi uvijek donosi rezultatem naglasili su danas na predstavljanju projekta u Zavodu za prostorno uređenje u Rijeci. Time bi Primorsko-goranska županija turističku ponudu mogla proširiti na čitavu godinu.

Namjerno potopljeni brodovi moraji biti izvan plovnih puteva, ekološki prihvatljivi te sigurni za ronioce, što je prilično zahtjevno. U našoj zemlji nema službenog stava o scuttlingu, ne postoje istraživanja o mogućim lokacijama potapanja, kao ni jasan zakonski okvir. Stoga su u Zavodu izradili prvu stručnu podlogu koja daje polazne pretpostavke za ostvarenje takvih projekata.

U riječkom akvatoriju može se roniti do brojnih aktraktivnih “pravih” olupina. Tako su dva potopljena broda ispred Rijeke – Elhawi Star i Sigrid. Jedan je ispred Brodogradilišta Viktor lenac, ispred Grčeva su dva torpedna broda naslagana jedan na drugi, dok su u Bakarskom zaljevu tri potopljena broda.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...