Početna - IZDVOJENO - Nastavak Kastavskog kulturnog leta
kastav noc
arhiva

Nastavak Kastavskog kulturnog leta

Jučer je na kastavskoj Crekvini u 21 sat odigrana predstava Olivera Frljića, koji je potpisao i režiju, scenografiju i kostimografiju, „Pismo iz 1920.“. Glumili su Saša Handžić, Adis Mehanović, Enes Salković i Slaven Vidak, dok su za produkciju zahvalni Hazim Begagić i Dino Mustafić, za izvršnu produkciju Oliver Jović i Adnan Rešić, a fizičku pripremu glumaca odradio je Elmin Ahmetović.
Ovako Oliver Frljić doživljava predstavu:
Vratiti se u Bosnu nakon što sam je napustio u travnju 1992. bilo je kao vratiti se u paralelnu stvarnost. Jednostavno, sve te godine koje sam izbivao nisam imao mogućnosti naviknuti se na sve nenormalnosti koje su građanima Bosne postale norma. Ponovni susret s Bosnom srušio je sve one ideje autentične Bosne koje sam godinama, svim strašnim vijestima koje su iz nje dolazile usprkos, čuvao negdje skrivene. Zapravo, susret s tom realnom Bosnom bio je toliko brutalan i toliko je ubijao sve ono što sam želio da Bosna bude, da sam odlučio slijediti tragove one druge, fikcionalne Bosne. Nakon kraćeg traženja ponovno sam pročitao Andrićevo „Pismo“ iz 1920. i ta njegova, književna Bosna učinila mi se strašnija od stvarne Bosne. Previše je precizno opisivala današnju Bosnu. To je u njoj bilo najstrašnije. Scenska Bosna koju sam tijekom rada na ovom projektu stvorio pokušava konkurirati ovim dvjema Bosnama – onoj Andrićevoj i onoj stvarnoj. Ne znam u čemu bi im trebala konkurirati, u svojoj užasnosti ili kao alternativa užasima tih dvaju Bosni. Ali to su već pitanja na koje odgovore može dati samo predstava sama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...