Početna - IZDVOJENO - Nastavak uzlaznog trenda poslovanja riječkih poduzetnika, prihod 18 milijardi kuna
luka rijeka
foto: freepix.biz

Nastavak uzlaznog trenda poslovanja riječkih poduzetnika, prihod 18 milijardi kuna

Prema prošlogodišnjim projkama riječko poduzetništvo i gospodarstvo  ostvarilo je iznimno dobre rezultate.

„Nastavljen je rast prihoda koji su u odnosu na 2014. godinu porasli za 12% i dosegli gotovo 18,3 milijarde kuna. Porasli su i prihodi od prodaje u inozemstvu za 21%, koji su dostigli 4 milijardi kuna, a zadnja godina kada je zabilježen takav rast bila je 2006. godina. Riječki poduzetnici su tako 2015. godinu završili s bruto dobiti od 1,18 milijardi kuna što je porast od gotovo nevjerojatnih 420 posto u odnosu na 2014.“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji za medije, zaključujući da su sve to pokazatelji da je riječko poduzetništvo itekako živo.

U strukturi riječkog gospodarstva dominiraju mali poduzetnici, koji ostvaruju 43% ukupnih prihoda i imaju udio od 43% investicija u dugotrajnu imovinu. U svih pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva, odnosno u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, prijevozu i skladištenju te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, ostvaren je rast prihoda, dobiti i broja zaposlenih. Ukupni prihodi u odnosu na 2014. porasli su za 12%. Prerađivačka industrija tako u 2015. bilježi rast od 21%, a građevinarstvo od 51%, a prihodom od 1 milijarde kuna vraća se na razinu dostignutu 2007. godine.

Uz to, posebno je značajno što je broj zaposlenih porastao u svim djelatnostima, i to za pet posto, odnosno za dvije i pol tisuće ljudi, pa u ovom trenutku u Rijeci ima oko 30 tisuća zaposlenih.

„Za grad s ovakvim gospodarskim pokazateljima te činjenicom da je turistička sezona opet završena s porastom noćenja od 21 posto, a Rijeka proglašena gradom s najvećom stopom rasta broja turista između 120 gradova u Europi, teško se može reći da spava“, zaključio je Obersnel.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gospa

15. kolovoz, blagdan Vele Gospe

Svim čitateljicama i čitateljima portala Liburnija.com povodom blagdana Vele Gospe želimo mir i sreću. Redakcija portala liburnija.com