Početna - IZDVOJENO - U nedjelju autokino na fasadi Teatra Fenicea, Rijeka
teatro-fenice

U nedjelju autokino na fasadi Teatra Fenicea, Rijeka

Autokino, program kojeg udruga Filmaktiv provodi u suradnji s Art-kinom Croatia i parkiralištem “Beretich”, izvodi se na fasadi zgrade Teatra Fenice, zapuštene monumentalne građevine koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, nekada u službi kino projekcija. Autokino skreće pažnju na sudbinu zgrade koja je nejasna zbog njezina statusa kao zaštićene građevine kulturne namjene s jedne, i nezainteresiranosti vlasnika za kulturnom aktivnosti i ulaganjem u prijeko potrebnu obnovu s druge strane.

Istovremeno, publika se nalazi na privatnom terenu drugog vlasnika, trenutno parkiralištu, a potencijalno mjestu izgradnje novih zgrada, po generalnom urbanističkom planu pretežno stambene namjene.

U Rijeci se u nedjelju, 6.11.2016. u 20 sati otvara jednodnevno Autokino na parkiralištu Beretich pokraj Teatra Fenice filmom Stranac / The Stranger Orsona Wellesa. Autokino, program kojeg riječka udruga Filmaktiv provodi u suradnji s Art-kinom Croatia, brojit će ukupno 80 parkirnih mjesta te će biti otvoreno od 18:30. Organizatori preporučuju raniji dolazak kako bi se izbjegle gužve oko ulaza u prostor Autokina.

Ulaznice za Autokino su besplatne te će ih biti moguće preuzeti pri ulazu na prostor parkirališta Beretich.

U slučaju da ne posjedujete automobil, sudjelovanje na programu Autokino je moguće uz korištenje radijskog FM prijemnika (radio, tranzistor, mobitel).
Autokino šank se nalazi u Book Caffe-u Dnevni Boravak.
Kućni ljubimci su dobrodošli.

Program se provodi u suradnji s Art-kinom Croatia i parkiralištem “Beretich” te uz financijsku podršku Grada Rijeke, Ministarstva kulture RH i Zaklade “Kultura Nova”.

O filmu:
Mr. Wilson (Edward G. Robinson), vladin je istražitelj čiji je posao pronalazak nacista, a posljednji na popisu je Franz Kindler (Orson Welles) koji je navodno izmislio koncentracijske logore. Kako bi ga lakše pronašao, sklapa dogovor s njegovim bivšim kolegom Konradom Meinikeom (Konstantin Shayne) koji će na taj način izbjeći zatvor, naravno ukoliko uhvate Kindlera. Meinike odlazi u Connecticut, gdje živi profesor Charles Rankin, sretno oženjen s Mary Longstreet Rankin (Loretta Young), za kojeg se pretpostavlja da je zapravo opasni Kindler.

Za film Stranac / The Stranger Orsona Wellesa, pretpostavlja se da je prvi igrani film nakon Drugog svjetskog rata koji je prikazao snimke koncentracijskih logora. Ujedno, ovaj film noir treći je redateljev dugometražni film (jedini profitabilan film Orsona Wellesa), a ruski scenarist i redatelj, Victor Trivas, nominiran je za nagradu Oscar za scenarij.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...