Početna - IZDVOJENO - Noć knjige u Rijeci
noc knjige

Noć knjige u Rijeci

Gradska knjižnica Rijeka se i ove godine pridružuje nacionalnom obilježavanju Noći knjige te će stoga u petak 21. travnja prije svega malim “gerilskim” akcijama čitanja u javnom prostoru skrenuti pažnju na tu vrijednu i zabavnu aktivnost. Što su sve pripremili pročitajte u nastavku članka…

Književnost naglas

U petak, 21. travnja 2017. u Gradskoj knjižnici Rijeka već tradicionalno izlazimo izvan zidova knjižnice i dobar glas o čitanju pronosimo po svijetu – i diljem grada. Akcija počinje u rano popodne, od 14 sati, kad će članice najbrojnijeg čitateljskog kluba GKR, čitateljskog kluba One, na terasi caffe Filodrammatica upriličiti Književnost naglas, glasno čitanje ulomaka klupskih preporuka za čitanje. Događanje je otvoreno svima zainteresiranima.

Čitanje posvuda

Možda ste već imali prilike prijašnjih godina zateći se u autobusu okruženi ljudima koji čitaju knjige? Čudni ljudi, svi s istim naslovom u rukama, duboko udubljeni u priču. “To mora da je neka sekta!”, možda je bio baš vaš komentar. Ipak, nije sekta, čitateljski klubovi su to. U sumrak i ove Noći knjige hrabro se udružuju članovi većeg broja naših čitateljskih klubova, kao i volonteri knjižnice, te Čitaju posvuda u grupnoj akciji bezglasnog čitanja. Pokret je s autobusne stanice Riva (“Obala”) u 18 sati, gdje se ukrcavamo na autobusnu liniju 2 – smjer Trsat. Čitajući u autobusu stižemo sve do Dvorane mladosti, gdje se drugi dio akcije odvija na platou ispred Ogranka Trsat. Akcija je otvorena za sve one koji se usuđuju u javnosti biti viđeni s knjigom! Oni kojima treba još (mrvicu) hrabrosti mogu nam se pridružiti u 17.30 u Središnjem odjelu Filodrammatica, gdje biramo posljednje primjerke knjiga i odakle krećemo prema autobusnoj stanici.

Pogodi koja sam knjiga

Od 19 sati u svježem i nadasve udobnom Ogranku Trsat (Dvorana mladosti, Trg Viktora Bubnja 1) održava se igra Pogodi koja sam knjiga u sklopu otvorene noći čitateljskih klubova. S obzirom da novi članovi svakodnevno niču, sramežljivo, diljem odjela i ogranaka, ovo je prava prilika za sve zainteresirane da iz prve ruke doznaju što to, zapravo, čitateljski klubovi čitaju. Događanje je otvoreno svima, prvenstveno onima koji još nisu sigurni imaju li vremena za druženje s drugim knjigoljupcima, koja bi čitateljska grupa najbolje odgovarala njihovom ukusu i kako (konačno!) postati član čitateljskog kluba.

Za Elizu: DMP. Sklopite oči

Nešto kasnije, u samom centru grada, u 20 sati, Dječji odjel Stribor pretvara se u poetsku špiljicu nalik onoj iz davne inspiracije – filma Društvo mrtvih pjesnika. U sjećanje na našu članicu, prijateljicu i dugogodišnju volonterku Elizu Bertone koja je prije dvadesetak godina na istom mjestu začela i razvijala ovakva poetska druženja, palimo lučice, sklapamo oči i puštamo poeziji iz njene zbirke pjesama da nas još jednom sve zajedno okupi u pjesničkoj večeri pod nazivom Za Elizu: DMP. Sklopite oči. Svi koji su Elizu poznavali, dobrodošlo su društvo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uređenje obalne šetnice između Lovrana i Medveje

Općina Lovran je započela s radovima na uređenju obalne šetnice, odnosno započeta je izgradnja konzolnih mostova između Lovrana i Medveje.Izgradnjom ...