Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja 2015.
web

Noć muzeja 2015.

U petak, 30. siječnja 2015. od 18:00 sati do 1:00 sat iza ponoći u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji održat će se Noć muzeja. Velika muzejska manifestacija svake godine postiže sve veći uspjeh i atraktivnim sadržajima privlači veliki broj zainteresiranih posjetitelja. Ove će godine Noć muzeja u cijeloj Hrvatskoj biti obilježena temom „Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um“, a Hrvatski muzej turizma će se ovoj manifestaciji pridružiti temom „Oprostite, kako do vrha Učke?“ kojom će biti predstavljena Zbirka dr. Albina Edera. Izložba će biti otvorena u 20 h u vili Angiolini.

Posjetitelji će moći razgledati i izložbu “Život na plaži” te provjeriti svoje znanje o prikladnom ponašanju u interaktivnoj igri Turistički bonton. U Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” može se razgledati izložba Stele Cunjak, a u Švicarskoj kući stalna izložba “Pozdrav iz Opatije”.

O izložbi “Oprostite, kako do vrha Učke? – Zbirka dr. Albina Edera“:

Albin Eder, bečki liječnik, svojim je djelovanjem u Lovranu postao neizostavnim dijelom povijesti zdravstvenog turizma na sjevernom Jadranu. Nakon školovanja i rada u Beču, na hrvatski prostor dolazi 1892. godine, kada je prihvatio mjesto primarijusa u rovinjskom dječjem Morskom lječilištu.

Spregom individualnih incijativa povezanih s krupnim kapitalom, na hrvatskom se priobalju krajem 19. st. razvijaju morska klimatska lječilišta, naše prve turstičke destinacije. Glavno odredište na sjevernom je Jadranu Opatija, u koje gosti iz cijele Austro-Ugarske dolaze radi odmora, oporavka i zabave. Razvitak Opatije utječe i na susjedni Lovran.

Eder u Lovran dolazi 1895. te otvara privatnu liječničku ordinaciju u novoizgrađenoj vili Elsa, a zatim se aktivno uključuje u tada aktualna nastojanja oko preobrazbe Lovrana u atraktivnu turističku destinaciju. Uskoro mladi i ambiciozni liječnik postaje jedna od ključnih osoba zaslužnih za organizaciju turističke djelatnosti u Lovranu. Godine 1909., kada je proglašen Lječilišni pravilnik za Lječilični okrug Lovran, Albin Eder postaje prvi predsjednik lovranskog Lječilišnog povjerenstva.

Eder na sebe preuzima jedan projekt o kojemu se već i prije govorilo, a kojeg je on smatrao presudnim za podizanje ugleda lovranskom lječilištu. Bila je to ideja o prometnom povezivanju Učke s obalom, čime bi planinski masiv u zaleđu Lovrana postao dio turističke ponude. Njegova je vizija razvoj klimatskog lječilišta na moru koje bi malom električnom željeznicom bilo povezano s visinskim lječilištem ispod vrha Učke.

Nažalost, zbog imovinsko-pravnih i financijskih poteškoća, projekt se nije realizirao. Albin Eder umro je u Lovranu 1916. godine. Pokopan je na lovraskom groblju, za čiju se izgradnju i sam zalagao. Ostavštinu dr. Albina Edera njegovi su unuci dr. Dora Sečić i dr. Đuro Deželić brižno čuvali i na koncu darovali Hrvatskom muzeju turizma, na čemu im se i ovim putem zahvaljujemo.

I danas su aktualne rasprave o gradnji žičare koja bi povezala Opatijsku rivijeru s Učkom, a gostima omogućila jednostavno i relativno jeftino panoramsko razgledanje cijele rivijere te nezaboravan i autentičan doživljaj promjene morskog ambijenta gorskim u samo nekoliko minuta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...