Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja 2015. u Hrvatskom muzeju turizma

Noć muzeja 2015. u Hrvatskom muzeju turizma

Program:

1. Središnji dio programa za Noć muzeja, u vili Angiolini:

20:00 h :
Otvorenje izložbe Oprostite… a kako do vrha Učke? (predstavljanje Zbirke dr. Albina Edera)

Nakon otvorenja izložbe, glazbeni program u predvorju Muzeja: sviraju The Blondes, atraktivni vokalno-instrumentalni duo kojeg čine Kristina Radovčić i Emanuela Mamić.

Druženje uz besplatno kuhano vino, čaj i fritule do kasnih sati!

2. Od 18:00 do 01:00 moguće je razgledati ostale naše izložbe na tri lokacije:

Vila Angiolina

Izložba Život na plaži
Kako je kupanje u moru postalo masovni događaj u kojem svi sudjelujemo te kako se mijenjala kupališna moda tijekom burnog 20. stoljeća.

Interaktivna prostorna instalacija Turistički bonton
Igra za djecu (ali i odrasle) u kojoj se odgovara na pitanja o ponašanju turista i domaćina.

Švicarska kuća

Izložba Pozdrav iz Opatije
Izložba o slavnim danima Opatije – kako je Opatija postala lječilišno odmaralište europske građanske i aristokratske elite, pa sve do bliže povijesti: vremena Opatijskog festivala, Opatije kao popularne destinacije za izlaske i zabavu…

Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“

Izložba Stele Cunjak: MNOŠTVO … misli, ljudi, riba, ptica, pitanja…

DETALJNIJE O NOVOJ IZLOŽBI „OPROSTITE…A KAKO DO VRHA UČKE?“

Kroz priču o dr. Albinu Ederu, bečkom liječniku koji je 1894.g. došao u Lovran, posjetitelji će saznati o prvim godinama turizma u Lovranu te o jednom projektu koji je i danas aktualan – ideji o prometnom povezivanju Učke s obalom.

Albin Eder (rođen u Beču 1859.g.) u Lovran dolazi 1895. godine. Otvara privatnu liječničku ordinaciju u novoizgrađenoj vili Elsa, a zatim se aktivno uključuje u tada aktualna nastojanja oko preobrazbe Lovrana u atraktivnu turističku destinaciju. Uskoro mladi i ambiciozni liječnik postaje jedna od ključnih osoba zaslužnih za organizaciju turističke djelatnosti u Lovranu. Godine 1909., kada je proglašen Lječilišni pravilnik za Lječilični okrug Lovran, Albin Eder postaje prvi predsjednik lovranskog Lječilišnog povjerenstva.
Eder na sebe preuzima jedan projekt o kojemu se već i prije govorilo, a kojeg je on smatrao presudnim za podizanje ugleda lovranskom lječilištu. Bila je to ideja o prometnom povezivanju Učke s obalom, čime bi planinski masiv u zaleđu Lovrana postao dio turističke ponude. Njegova je vizija razvoj klimatskog lječilišta na moru koje bi malom električnom željeznicom bilo povezano s visinskim lječilištem ispod vrha Učke.

Nažalost, zbog imovinsko-pravnih i financijskih poteškoća, projekt se nije realizirao. Nakon rata, uslijed tehnološkog razvitka, ideja o gradnji pruge zamjenjuje se idejom o gradnji žičare, no ni tijekom talijanskog ni jugoslavenskog razdoblja nije došlo do realizacije te ideje. I danas je aktualan projekt gradnje žičare koja bi povezala Opatijsku rivijeru s Učkom (žičara Medveja – Učka), a gostima omogućila jednostavno i relativno jeftino panoramsko razgledanje cijele rivijere te nezaboravan i autentičan doživljaj promjene morskog ambijenta gorskim u samo nekoliko minuta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...