Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja u Hrvatskom muzeju turizma: Maestro u Opatiji + When the Music’s over; 27.siječnja
Maestro u Opatiji

Noć muzeja u Hrvatskom muzeju turizma: Maestro u Opatiji + When the Music’s over; 27.siječnja

NOĆ MUZEJA U HRVATSKOM MUZEJU TURIZMA

 PROGRAM:

  1. Švicarska kuća:

– u suradnji s Društvom „Naša djeca“, Opatija:

18:00 – 19:00 Radionica za djecu – izrada glazbenog instrumenta

Upotrijebit će se reciklirani materijali kao što su karton, plastika i čepovi od boca putem kojih će djeca upoznati principe po kojima instrumenti rade, ali i ukrasiti i obojiti ih po vlastitim željama. Radionica će uključivati i zajedničko uvježbavanje te izvođenje poznate skladbe „Moja mala djevojčica“ na vlastitim instrumentima. Radionica je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta.
19: 00 – 20:00 Obiteljski kviz Opatija glazbe

Kviz s tematikom povijesti i sadašnjosti glazbe u Opatiji je namijenjen učenicima i njihovim roditeljima koji bi odgovarali na pitanja o glazbenoj povijesti Opatije, a najuspješnije ekipe očekuju nagrade.

 

  1. Vila Angiolina:

– u suradnji s Ustanovom „Ivan Matetić Ronjgov“:

20:00 – 21:00 Otvorenje izložbe Maestro u Opatiji (Zbirka obitelji Strozzi-Papandopulo)

Na izložbi su uz biografske podatke o članovima te znamenite obitelji, koja je ostavila  neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture,  istaknuti segmenti života Borisa Papandopula vezani uz ovaj kraj – djelovanje u riječkom kazalištu, u kojem je u dva navrata (1946.-48. te 1953.-59) bio ravnatelj Opere, zatim utjecaj narodnog stvaralaštva Istre i Primorja na njegov skladateljski opus, te suradnja s Ustanovom “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je Papandopulo bio stalni član. Multimedijalni dio izložbe čini dokumentarni film Maestro te „glazebni kutak“ gdje će posjetitelji moći psolušati skladbu Čakavska suita, u izvedbi Borisa Papandopula i Jane Puleve (sporan).

Glazbeni program: Boris Papandopulo: Meditacija za violinu i klavir
violina: Matej Žerovnik 3. razred srednje škole
klavir: Ivan Bošnjak, prof

  1. Umjetnički paviljon „Juraj Šporer“:

20:00 – 01:00 Izložba When the Music’s Over (opatijska glazbena scena 90-ih)

Izložba o opatijskoj klupskoj sceni 1990-ih i ranih 2000-ih, odnosno (za sada) posljednjem periodu kada je Opatija bila epicentar glazbene i plesne zabave za mlade iz čitave regije, pa i šire. Sjetit ćemo se klubova kao što su bili Hobbiton, Mali Quorum, XTC, What?Club, Imperial, Quorum House, Plastic, Planet, Collosseum..te postaviti pitanje što mladi u danas slušaju, gdje izlaze, i jesu li zadovoljni onime što se danas nudi u Opatiji?

Rock i elektronska glazba 90-ih i ranih 2000-ih čitavu večer
Live: 21:30 – 22:30 – Dellboys
22:30 – 23:30 – DJ Tom Jay

Čitavu večer, u periodu od 18 do 01 h moguće je razgledati i izložbe:
Švicarska kuća – Pozdrav iz Opatije; Opatija: nekad i sad
Vila Angiolina – Priča o Angiolini; Vjetar Mediterana – Tradicijske barke Jadrana; Barke faren – Opatijski barkajoli

 

MAESTRO U OPATIJI

Povodom Noći muzeja 2017., čija je ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, Hrvatski muzej turizma u vili Angiolini otvara izložbu Maestro u Opatiji, kojom će javnosti biti prikazana Zbirka obitelji Strozzi-Papandopulo. Izložba će biti otvorena u petak, 27. siječnja 2017.g. u 20 h.

U povijesti europske, pa i svjetske umjetnosti, rijetko se susreću obitelji umjetnika koje su tolikom snagom obilježile svoje područje umjetničkog djelovanja tijekom nekoliko generacija, kao što je to bio slučaj s obitelji Strozzi-Papandopulo. Marija Ružička Strozzi, Tito Strozzi, Maja Strozzi-Pečić i Boris Papandopulo ostavili su neizbrisiv trag u povijesti hrvatske kulture.

Nakon smrti Borisove kćeri Maje Papandopulo Mijač, dio ostavštine iz njihova opatijskog stana predan je Hrvatskom muzeju turizma. Riječ je o osobnim predmetima, instrumentima, fotografijama i portretima koji su pripadali obitelji Strozzi-Papandopulo.

Na izložbi su uz biografske podatke o članovima te znamenite obitelji, istaknuti segmenti života Borisa Papandopula vezani uz ovaj kraj – djelovanje u riječkom kazalištu, u kojem je u dva navrata bio ravnatelj Opere, zatim utjecaj narodnog stvaralaštva Istre i Primorja na njegov skladateljski opus, te suradnja s Ustanovom “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je Papandopulo bio stalni član.

U vrijeme kada je postao ravnatelj Opere u Rijeci, za mjesto stanovanja odabrao je Opatiju. Upravo se ovdje susreo s narodnim stvaralaštvom Istre i Primorja, što je kod njega pokrenulo novi stvaralački zamah. Njegovim riječima: “Upravo u Opatiji upoznao sam vrijednosti istarskog folklora, bogatstvo čakavštine i nepresušno vrelo inspiracija koje more i folklor mogu umjetniku pružiti.

Unutar postava izložbe moguće je pogledati i dokumentarni film Maestro redatelja Jakova Sedlara, koji je snimljen u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta, Zagreb i Croatia filma, iz Zagreba. Multimedijalni dio izložbe omogućava i slušanje snimke skladbe Čakavska suita, u interpretaciji sopranistice Jane Puleve i samog skladatelja za klavirom (snimka iz 1959.g.).

Autorica koncepcije izložbe je Nataša Babić, a vizualni identitet potpisuje Veronika Uravić.

Izložba će biti otvorena do 30. travnja 2017.g.

 

WHEN THE MUSIC’S OVER

Povodom Noći muzeja 2017., čija je ovogodišnja tema Muzeji i glazba, Hrvatski muzej turizma u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ otvara izložbu When the music’s over.

Onima koji ne znaju priču o Opatiji 90-ih, iz današnje perspektive vjerojatno zvuči nevjerojatno da se u Opatiji ne tako davno vikendom znalo skupiti i do 2000 mladih željnih zabave uz omiljenu glazbu. Ili da se po istoj toj zabavi Opatija nije uspoređivala samo s drugim gradovima na Jadranu ili po Hrvatskoj, nego i kudikamo većim europskim gradovima. Potoci mladih slijevali su se u Opatiju ne samo iz Rijeke i ostatka PGŽ, već i drugih županija, vrlo često Zagreba, pa i Slavonije i Dalmacije, sve kako bi jutro dočekali u nekom od opatijskih klubova. A bilo ih je: Hobbiton, Mali Quorum, XTC, What?Club, Imperial, Quorum House, Plastic, Planet, Collosseum..

Na ovoj smo izložbu izdvojili dvije priče – onu o rock klubu Hobbiton te o opatijskoj elektronskoj sceni. Dvije scene, tada u subkulturnom „sukobu“, spajamo na ovoj izložbi, iako ih je i tada, koliko god su se pripadnici te dvije subkulture smatrali različitima, povezivala zajednička strast prema glazbi koju su slušali.
Razmijenili smo uspomene, prikupili fotografije i flyere, i pripremili izložbu o opatijskoj klupskoj sceni 1990-ih i ranih 2000-ih, odnosno (za sada) posljednjem periodu kada je Opatija bila epicentar glazbene i plesne zabave za mlade iz čitave regije, pa i šire.

Ova izložba ne daje odgovor na pitanje kako je i zašto ta klupska scena nestala, nego postavlja pitanje – što danas? Svaki je grad definiran i postojanjem noćnog života za mlade (i sve one koji se tako osjećaju..), stoga je ova izložba i trenutak kad mladima postavljamo pitanje – što danas slušate, gdje izlazite, i jeste li zadovoljni onime što vam se nudi u vašem gradu? Koliko vam je bitna glazba i definirate li se njome?

Hrvatski muzej turizma postavlja još jedno pitanje – ako je u početku turizam potaknuo otvaranje diskoteka po Jadran (jedan od prvih disco klubova na ovim prostorima otvoren je upravo u Opatiji!), kao i usvajanje subkultnih kretanja, kako gledamo na turizam koji u ime „mirnih noćiju“ pomalo uspavljuje grad…

Izložba će biti otvorena 27. siječnja 2017., početak je u 20 h, a u noći otvorenja čeka nas dobra glazba – od 20 h rock hitovi koji su se puštali u Hobbitonu, u 21.30 live svirka – bend Dellboys, a od 22.30 DJ Tom Jay sa svojim Oldies but goldies setom..

Autorica idejne koncepcije je Nataša Babić, autori tekstova su Nikola Cvjetović i Bruno Župan, autori postava su Nataša Babić, Nikola Cvjetović i Katerina Jovanović.
Izložba će biti otvorena do 9. veljače 2017.g.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...