Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja u Rijeci
click

Noć muzeja u Rijeci

U sklopu Noći muzeja koja će se održati u petak, 29. siječnja, u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bit će predstavljen novi dio stalnog postava, Akademija primijenjenih umjetnosti prvi put će organizirati Noć akademije s izložbama studenata i profesora, Prirodoslovni muzej Rijeka priređuje izložbu o svom osnivaču Romanu Lorenzu, a pridružuju se i svi drugi muzeji te nekoliko galerija sa zanimljivim programima, najavljeno je u srijedu u Rijeci na konferenciji za novinare.

Pomorski i povijesni muzej predstavit će drugi dio stalnog postava, koji obuhvaća razdoblje od srednjeg vijeka do baroka, odnosno vladavine carice Marije Terezije na području današnje Primorsko-goranske županije, koji se svečano otvara u četvrtak.

Muzej grada Rijeke omogućit će razgledavanje dviju aktualnih izložaba, Kazalište priča, o povijesti kazališta te Tradicijske barke Jadrana. Za male posjetitelje (8-12 godina) Muzej organizira potragu za blagom u kojoj će se moći sudjelovati od 18 do 21 sat, dok će se u dislociranom depou Muzeja, na adresi Žabica 4, od 20 do 00 sati moći pogledati Riječki torpedo – prvi na svijetu.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) na Noć muzeja ima posljednji dan otvorenu izložbu konceptualnog umjetnika Momčila Goluba pod nazivom Lirika i druge priče. MMSU tog dana u svojoj galeriji Mali salon na Korzu otvara izložbu fotografija Ivana Hrkaša, nastalih tijekom boravka u rezidencijalnom programu Kamov u Rijeci.

Galerija Principij Fotokluba Rijeka na Noć muzeja bit će posvećena analognoj fotografiji, tako da će se na jednu večer pretvoriti u laboratorij za razvijanje fotografija. Uz to, otvorit će se izložba fotografija iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća na temu Jadrana. Državni arhiv Rijeka ugostit će izložbu iz Šibenika nazvanu Industrijska baština na rijeci Krki, nastalu povodom 120. godišnjice osnutka tamošnje hidroelektrane.

Za posjetitelje manifestacije “Noći muzeja”, Udruga studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (USAPU-RI) pretvara obrazovnu instituciju u muzej na jednu noć. Svi posjetitelji će moći upoznati povijest Akademije kao institucije i povijest same zgrade te Stražarnica koje se nalaze na ulazu u Kampus.

U Astronomskom centru Rijeka posjetitelji će moći pogledati interaktivne prezentacije i filmove u digitalnom planetariju, naučiti se orijentirati na nebeskom svodu, pogledati astronomske fotografije, otkriti svijet kroz lupu mikroskopa, te se okrijepiti u caffe baru “Galileo”.

Društvo arhitekata Rijeka za Noć muzeja organizira izložbu nagrađenih i nominiranih arhitektonskih radova 50. Zagrebačkog salona, vizualnu projekcijurijeka_strossmayerova_pročelja, te omaž Josipu Juraju Strossmayeru, vizionaru, prosvjetitelju i pokrovitelju znanosti i umjetnosti – instalacija – izložba svjetlosnih slika „Svjetlost znanja“ autorice Đurđice Terzić istražuje temu transformacije prostora tj. njegove percepcije upotrebom umjetničkog osvjetljenja.

U Državnom arhivu u Rijeci bit će moguće pogledati izložbu „Industrijska arhitektura na rijeci Krki“ postavljenu povodom obilježavanja 120. godina HE Krka, ali je dio većeg istraživačkog projekta o industrijskoj arhitekturi (pogonima) na rijeci Krki. S obzirom da je projekt na neki način začet upravo arheološkim istraživanjima i konzervacijom postojećih ostataka HE Krka, fokus izložbe je prva elektrana, a potom se obrađuju i ostale hidroelektrane koje su u kratkom razdoblju na prijelazu stoljeća podignute ili projektirane duž toka rijeke Krke. Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu stoljeća, a danas se razvoj Šibenika i šibenskog kraja temelji na zaštiti i očuvanju prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke čime se zatvara idejni koncept izložbe.

Sveučilišna knjižnica u Rijeci i ove se godine uključila u manifestaciju „Noć muzeja“ svojom stalnom izložbom Glagoljica. Cilj uključivanja u manifestaciju od početka je bio promocija izložbe i glagoljice, i onih koji se njome bave na razne načine. Iz ovogodišnjeg programa izdvajamo predstavljanje  projekta suizdavanja “Misala hruackog” (1531.) s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Ova značajna knjiga jedna je od šest objavljenih u glagoljskoj tiskari krbavsko-modruškoga biskupa Šimuna Kožičića Benje, koja je djelovala u riječkom starom gradu od 1530. – 1531. godine. Već tradicionalno održava se i “Školica glagoljice”, brzi tečaj glagoljice koji vodi Davor Žic. Također, moći će se vidjeti i kupiti zanimljivi drveni suveniri inspirirani glagoljicom koje izrađuje Saša Diminić te kupiti izdanja Sveučilišne knjižnice po prigodnim cijenama.

U Villi Ružić posjetitelje očekuje izložba i promocija knjige Ivane Brlić Mažuranić “Priče iz davnine” prevedene na ruski jezik. Također, posjetitelji mogu vidjeti i stalni postav i autorske jaslice “Priče iz davnine” kiparice Margarete Krstić.

Uz glavne programe muzeji i galerije tradicionalno priređuju glazbene programe, nagrade igre i radionice te posjetiteljima nude okrepu u vidu čajeva, kuhanog vina i kolača.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...