Početna - IZDVOJENO - Noć muzeja u Rijeci
web

Noć muzeja u Rijeci

Danas od 18:00 sati do sat iza ponoći posjetitelji će moći besplatno posjetiti riječke muzeje i ustanove, koji su se i ove godine s mnoštvom programa pridružili manifestaciji “Noć muzeja”, koju je prije deset godina pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja i dovođenja publike u muzejske prostore.

Jubilarnu desetu Noć muzeja Hrvatsko muzejsko društvo organizira pod nazivom “Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”. Tema desete Noći muzeja konceptualno se nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju uz želju za dodatnom afirmacijom velikih imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti te njihovim interpoliranjem u programe kulturno-turističkih itinerera.

Neki od muzeja i ustanova već tradicionalnoj manifestaciji priključili su se programom koji prati glavnu temu, izume i otkrića, dok se drugi predstavljaju svojim redovnim programima.

U Noći muzeja otvorit će se mnoštvo  izložbi: u Muzeju grada Rijeke otvorit će se izložba staklenih objekata Silvestra Ulricha, u Malom salonu otvorit će izložba instalacija “Wonderful Things will Happen” umjetničkog tandema Žižić/Kožul, u Državnom arhivu bit će postavljena izložba “Veliki rat – od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar” Državnog arhiva u Zadru, dok se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvara izložba “Ratne boje” povodom obilježavanja 20. obljetnice velike vojno-redarstvene akcije Oluja. Društvo arhitekata Rijeka (DAR) u Noći muzeja otvara čak tri izložbe: izložbu 85 projekata članova DAR-a nastalih u prethodne dvije godine, izložbu najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja
Kazimira Ostrogovića te izložbu “DAR za RIJEKA EPK 2020”, odnosno vizualizacije prijedloga članova DAR-a kao prilog kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Tijekom Noći muzeja u riječkim muzejima i ustanovama održat će se niz vođenja po izložbama i maštovitih predstavljanja postojećih muzejskih postava, zatvaranja izložbi, projekcija filmova, predavanja, radionica, istraživačkih igara, performansa, koncerata i predstavljanja projekata, a za posjetitelje će biti pripremljena i prigodna zakuska.

Od riječkih muzeja i ustanova u Noći muzeja sudjeluju Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Državni arhiv Rijeka, Astronomski centar Rijeka u suradnji s Akademskim astronomskim društvom Rijeka, Fotoklub Rijeka s aktivnostima u svojoj Galeriji Principij, riječka podružnica Hrvatskog društva likovnih umjetnika s postavom u nedavno otvorenoj Galeriji Juraj Klović, Sveučilišna knjižnica u Rijeci, Galerija Luben, Galerija SIZ i Društvo arhitekata Rijeka.
Cjelokupni program može se pogledati na mrežnim stranicama manifestacije Noć muzeja.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...