Početna - IZDVOJENO - Noć oštrih jezika – književni susret treće vrste
web

Noć oštrih jezika – književni susret treće vrste

Ovaj petak, 12. prosinca s početkom u 19:30 sati   Algoritam i udruga Katapult pozivaju vas u riječki  Palach na izvrsnu književnu večer pod nazivom Noć oštrih jezika, a čitat će vam  Andrej Nikolaidis iz Crne Gore, Emir Imamović Pirke iz Šibenika, Alen Mešković iz Danske,  Želimir Periš iz Zadra i Željka Horvat Čeč iz Rijeke. Večer će za jezik potezati Kruno Lokotar. Što oštri navedene jezike i kako se s time što ih motivira na pisanje nose u životu? Kako vide svoj doprinos književnosti, a kako svijetu? Samo su neka od pitanja čije odgovore možete doznati u slušanju i druženju.

O autorima:

  • Andrej Nikolaidis (Sarajevo, 1974.) objavio je podosta proznih knjiga od kojih možemo izdvojiti „Mimesis“, „Sin“, „Dolazak“ i „Odlaganje. Parezija“, kao i „Devet“ koji je upravo objavio Algoritam za biblioteku „Balkan Noir“. Osim fikcije, objavio je i knjigu eseja „Homo Sucker: Poetika Apokalipse“. Njegovi novinski eseji izazvali su prijetnje smrću i nekoliko sudskih procesa, a zbog jednog od njih Vlada Srbije uputila je demarš Vladi Crne Gore. Romani su mu objavljeni u petnaestak izdanja na raznim europskim jezicima.
  • Emir Imamović Pirke (Tuzla, 1973.), nekad glavni urednik sarajevskih Dana, danas pisac, novinar, scenarist i barba, napisao je romane ”Jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince”, ”Tajna Doline piramida”, ”Treće poluvrijeme” i „Vršenje dužnosti“, također za Balkan Noir. Po njegovim romanima ili scenarijima, u raznim fazama produkcije, pripremaju se tri filma!
  • Alen Mešković (Derventa, 1977.) nakon izbjeglištva u Istri, od ’94 živi i radi u Kopenhagenu, gdje je objavio zbirku pjesama „Prvi povratak“ (2009.) i roman „Ukulele Jam“ (2011.) zbog kojeg dobiva trogodišnju stipendiju Državnog fonda za umjetnost. Ukulele je preveden na hrvatski i njemački jezik, a u pripremi su prijevodi na engleski, mađarski i slovenski.
  • Želimir Periš (Zadar, 1975.) dobitnik je brojnih nagrada za svoje priče i pjesme, a objavio je u zbirku priča „Mučenice“ (www.mucenice.dom) i roman „Mima i kvadratura duga“ (Balkan Noir). Suradnik je Centra za Kreativno pisanje iz Zagreba i jedan od direktora KaLibar BestiVala u Zadru.
  • Željka Horvat Čeč (Belica, 1986.), udana Riječanka, objavila je zbirku pjesama „I zvijezde se smiju krhkosti“ te zbirku kratkih priča „Kauboj u crvenom golfu“; jedna je od autorica u zbirci poezije „Ima boljih stvari od suhe odjeće“, objavljivala u brojnim časopisima. Nije objavila ništa u biblioteci „Balkan Noir“.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...