Početna - IZDVOJENO - Nova istraga protiv Kalmete zbog reklamnog spota od 600.000 kuna
kalmeta
web

Nova istraga protiv Kalmete zbog reklamnog spota od 600.000 kuna

Zagrebački Županijski sud ovog će tjedna odlučiti o pravomoćnosti nove Uskokove istrage protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete kojega tužiteljstvo tereti da je kao HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture, zajedno sa svojim suradnikom Zdravkom Livakovićem, ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna naručivši preko agencije Fimi media propagandni film “Prometna renesansa Hrvatske” koji navodno nije bio potreban ni korišten.

Izvor blizak Uskoku potvrdio je da je protiv dvojice okrivljenika doneseno rješenje o provođenju istrage zbog zlouporabe položaja i ovlasti. No, obrana se žalila na to rješenje pa ono još nije postalo pravomoćno.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da bi odluka o žalbama koje su na pokretanje posljednje istrage podnijeli Kalmetin i Livakovićev odvjetnik ovih dana trebala biti napisana i poslana strankama u postupku.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je Hini da se cijeli slučaj bazira na istrazi koja je prije pet godina vođena u slučaju Fimi media, a u kojem već postoji niz pravomoćnih i nepravomoćnih presuda.

“Nakon te istrage proizašle su mnoge optužnice, imamo već pravomoćne i nepravomoćne presude, a pet godina od kada je istražena Kalmetina uloga dolazi novi zahtjev za istragom u tom slučaju”, kazao je Vilajtović. Dodao je da se žalio i na Uskokovu tvrdnju da se radilo o naručenom filmu koji nije bio potreban.

“Tko to odlučuje što je potrebno, a što ne. Nedavno smo imali sličnu situaciju s monetizacijom oko koje je naručena studija za više desetaka milijuna kuna, a u konačnici se od monetizacije odustalo. To također znači da je plaćeno nešto što nije realizirano”, kazao je Vilajtović.

U izjavi lokalnim medijima Kalmeta je kazao da u cijelom slučaju ništa nije sporno jer je ministarstvo od Fimi medije naručilo izradu filma kako bi na jednom mjestu imali evidentirane sve projekte realizirane u višegodišnjem razdoblju. Dodao je i da je filmom uz cestogradnju obuhvaćena i obnova Jadrolinijine flote, željeznice, izgradnja luka i pristaništa, odnosno da je riječ o “dokumentu vremena koji se može i danas prikazivati”, objavio je portal “Zadarski.hr”.

Kalmeta je prošlog tjedna nakon duge istrage optužen je da je sa svojim suradnicima, među kojima je i Livaković, podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura, no u medijskim istupima i tada je odbacio sve Uskokove tvrdnje ističući kako nije vjerovao da će doći do podizanja optužnice jer “nije ništa kriv” te da ne planira podnijeti ostavku.

Uskok je optužnicom za izvlačenje novca iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta obuhvatio ukupno 13 osoba zbog više kaznenih djela, prvenstveno udruživanju za počinjenje kaznenih djela te davanja i primanja mita.

Iako Kalmeta do sada nije odgovarao za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media njegovo se ime spominjalo i na tom suđenju na kojem su zbog korupcije, među ostalima, nepravomoćno osuđeni bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, ali i njegova bivša stranka. U rujnu 2012. bivši član uprave HAC-a Milivoj Mikulić posvjedočio na tom suđenju da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio upravo tadašnji ministar Kalmeta.

Izvor: hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...