Početna - IZDVOJENO - Nove osobne iskaznice s čipom mogu se koristiti samo za jednu uslugu
osobna
mup

Nove osobne iskaznice s čipom mogu se koristiti samo za jednu uslugu

Od ponedjeljka je moguće podnijeti zahtjev za novom osobnom iskaznicom ali nije potrebno žuriti jer čip na njoj omogućuje korištenje jedne jedine usluge e-zabe, a nju ionako većina već koristi.

Iako su novu osobno najavljivali kao rješenje za smanjnje birokracije i administracije što bi bilo zaista odlično za nju građani moraju izdvojiti gotovo duplo nego za staru, 79,50 kuna.U početku će zapravo služiti samo kao svojevrstan token za pristup sadržajima na portalu e-građani, dok  će se za ostale usluge morati pričekati još neko vriijeme.

Nova osobna u sebi sadrži elektronički čip, na koji će se pohranjivati identifikacijski i potpisni certifikat, u sustavu e-građani još uvijek ne postoje usluge za koje se traži e-potpis. To znači da se i dalje mora ići kod službenika i osobno potpisati neki zahtjev.

 – U ovom trenutku moći ćete s e-osobnom raditi u sustavu e-građani gdje će se moći koristiti svi servisi, a sada intenzivno radimo na tome da nadogradimo sustav s uslugama koje traže elektronički potpis. Sada nemamo te usluge jer nije bilo mogućnosti za e-potpis – pojasnila je Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku. Za korištenje e-osobne kao tokena, građani će kod kuće morati imati instaliran čitač pametnih kartica, koji košta nešto više od 100 kuna, pa ako baš želite token za pristup e-građanima zamijeniti e-osobnom, onda će vas to ukupno stajati oko 200 kuna. Za korištenje e-osobne potrebno se prijaviti na portal eOI, a tamo se može skinuti i besplatni softverski paket eID Middleware.

– To je nešto što je budućnost. Nove usluge će doći vrlo brzo, ali to ponajviše ovisi o financijama. Bilo koji dokument koji šaljete državi, a koji mora biti potpisan, moći će se poslati na taj način, a da ne morate ići u ustanove ili institucije. Treba reći i to da država već izdaje dokumente s elektroničkim pečatom, pa je tako sve što možete skinuti iz sustava e-građanin, poput domovnica, pravno valjano – napominje Lepri.

Zasad su u sustavu i tokeni Hrvatske poštanske banke, te Hrvatske pošte, a pregovara se da se uključi i Zagrebačka banka sa svojim m-tokenom.

Nove osobne iskaznice vrijedit će pet godina, a ne više 10, jer toliko dugo traju jamstva za certifikate. Izuzetak su osobne iskaznice koje se izdaju starijima od 65 godina jer one ne sadrže certifikate i izdaju se trajno. Osobna je od jučer obavezna za hrvatske državljane starije od 18 godina, tako da više 16-godišnjaci neće biti obvezni imati osobnu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...