Početna - IZDVOJENO - Nova pravila držanja kućnih ljubimaca

Nova pravila držanja kućnih ljubimaca

Prijedlog izmjena Odluke o Uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, donosi neka nova pravila držanja kućnih ljubimaca. Između ostalog zabranjuje se dovođenje pasa na javnu površinu bez povodca a ako je pas utvrđen kao opasan i bez brnjice, dok se u parkovima psi smiju voditi isključio po pješačkim stazama. Nadzor nad držanjem kućnih ljubimaca prešao je u nadležnost komunalnih redara.

Izmjena odluke u prvom redu je potaknuta izmjenama Zakona o zaštiti životinja, koji je propisao da nadzor nad načinom postupanja s kućnim ljubimcima dijelom prestaje biti nadležnost veterinarskih i stočarskih inspektora i prelazi u nadležnost komunalnih redara.

Prijedlogom odluke, osim što je ose dotvoljeno voditi zelenim površinama isključivo po pješačkim stazama i sličnim površinama namijenjenim kretanju pješaka, zabranjeno je dovoditi i puštati pse na javne površine koje odredi i znakovima zabrane označi Odjel, kao i na travnjake, cvijetnjake i dječja igrališta. Vlasnik kućnog ljubimca dužan je pri svakom izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu nositi pribor za čišćenje i očistiti javnu površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti na bilo koji način.

Temljem koje će komunalni redari moći propisati i prekršajne kazne neodgovornim vlasnicima pasa, budući da se prekršitelji nisu dužni identificirati komunalnom redaru, koji onda nema na temelju čega propisati kaznu. Krajem 2013. godine dogovoreno je da će se dva puta mjesečno u suradnji s policijom vršiti pojačan nadzor na 50-ak prioritetnih lokacija, što je već dalo rezultat, budući da su već prema 19 vlasnika pasa izdane obavijesti o počinjenom prekršaju. Izmjenama odluke propisane su i kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca, od petsto kuna za vođenje psa bez povodca do pet tisuća kuna za pravnu osobu koja ne brine o svojim životinjama. Naglašeno je kako su, bez obzira na nove nadležnosti komunalnih redara, veterinarski inspektori i dalje nadležni za dio poslova vezanih uz kućne ljubimce, kao što su napadi pasa ili utvrđivanje je li pas opasan.

 

Razumijevajući potrebe vlasnika pasa za odgovarajućim lokacijama na koje mogu izvoditi svoje kućne ljubimce radi istrčavanja, Grad Rijeka je utvrdio 22 potencijalne lokacije, od kojih bi dvije, na području mjesnih odbora Podvežica i Kozala, trebale biti uređene do kraja godine. Također, na 30-ak lokacija u gradu postavljene su košarice za otpatke s držačem za PVC vrećice

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...