Početna - IZDVOJENO - Novi ciklus književne nagrada Drago Gervais
knjižara opatija
arhiva

Novi ciklus književne nagrada Drago Gervais

Odbor Književne nagrade Drago Gervais objavio je Javni natječaj za dodjelu Književne nagrade Drago Gervais 2015.g. Riječ je o Nagradi koja se dodjeljuje u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Natječaj ostaje otvoren do 31. svibnja.

Novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais  koju Grad Rijeka dodjeljuje već više od 50 godina predstavili su članovi Odbora Gorana Tuškan Mihočić, Lea Lazzarich i Ivan Šarar. Nagrada se dodjeljuje dvogodišnjim ritmom, a od 2005.g. natječaj se provodi prema osuvremenjenim pravilima, uz organizaciju Gradske knjižnice Rijeka.

Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Nagrada se dodjeljuje autorima u iznosu od 20.000 kuna, a dobitnik nagrade za neobjavljeno književno djelo dobiva i pravo objave nagrađenog rada na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.

Natječaj je objavljen 18. travnja 2015.g., čime je simbolično obilježen rođendan Drage Gervaisa, a dostupan je u dnevnim novinama, časopisima za kulturu, na brojnim internetskim portalima, u narodnim knjižnicama, katedrama čakavskog sabora te udruženjima pisaca. Natječaj ostaje otvoren do 31. svibnja. Imena dobitnika bit će objavljena 30. rujna 2015.g. na web stranici Grada Rijeke, a dodjela nagrada, već se uobičajeno upriličuje u Mjesecu hrvatske knjige.
Ove godine dobitnike Nagrade birat će Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. se. Aleksandar Mijatović, Vlado Simcich Vava, dr.sc. Milorad Stojević, Kristijan Vujičić i Darija Žilić.

Prosudbeno povjerenstvo Književne nagrade Drago Gervais 2015.

Dr. sc. Aleksandar Mijatović (Rijeka, 1977.)

Pročelnik Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci, docent na Katedri za književnu teoriju i stilistiku. Akademsko obrazovanje stekao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Sudjelovao je u radu više projekata s potporom MZOŠ: Pojmovnik književne teorije, Nacija i reprezentacija. Za Hrvatsku enciklopediju izradio je 96 natuknica iz područja teorije književnosti i kulture. Redovito objavljuje radove u domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima i zbornicima, te povremeno u časopisima za kulturu, društvena zbivanja, arhitekturu i umjetnost. Autor je knjiga Svijet bez čovjeka: svijest, materijalizam i književnost (2012.) i Personifik(a)cije : književni subjekt i politika impersonalnosti (2013.), u suradnji s Danijelom Marot Kiš te urednik zbornika rasprava Jezici slike: vizualna kultura i granice reprezentacije(2012.)

Vlado Simcich Vava (Rijeka, 1964.)
Diplomirao hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Pisao u novinama i časopisima: Val, Novi list, Rival, Re te na portalima. Bio je dugogodišnji glavni urednik radio stanice Svid Radio. Autor je romana Odstranjivač ljubavi (2012.) i Srce od gume (2014.). Poznat je kao glazbeni autor i rock gitarist, član riječkih bendova En Face, Laufer, Mone, Blagdan Band. Objavio je nekoliko samostalnih albuma, a kao autor glazbe i tekstova surađuje s više izvođača. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatske glazbene unije.

Dr. sc. Milorad Stojević (Bribir, 1948.)
Studirao, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redoviti profesor na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci.
Poeziju, prozu, književnu kritiku, eseje i znanstvene radove objavljuje u mnogim časopisima i novinama, a nekoliko djela izvedeno mu je na radiju i televiziji te prevedeno na strane jezike. Autor je ili koautor više od 15 objavljenih zbirki pjesama, nekoliko drama, više romana, putopisa te nekoliko značajnih antologija – dva izdanja antologije čakavskog pjesništva te antologije ruske erotske poezije Ruski bordel muza.Dobitnik Književne nagrade Drago Gervais 1983. godine za zbirku pjesama Rime amorose te Goranova vijenca za ukupni prinos hrvatskom pjesništv 2004.g.
Više puta član Prosudbenog povjerenstva za Književnu nagradu Drago Gervais i koautor publikacije Književna nagrada Drago Gervais (1959.-2007.). Član je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog društva književnika.

Kristijan Vujičić (Zagreb, 1973.)
Diplomirao je filozofiju i religiologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Radi već četrnaest godina u izdavačkoj kući Naklada Ljevak kao urednik i dosad je uredio blizu 200 knjiga iz područja publicistike i književnosti. Dobitnik Nagrade Kiklop za urednika 2014. godine. Autor četiri objavljena romana: Ponavljanje: zaigranost proljeća i života(2012. polufinalist nagrade Tportala za roman godine), Udruženje za mravlje igre (2009. uži izbor za Nagradu Sfera), Gospodin Bezimeni (2007. uži izbor za Nagradu Fran Galović) i Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča, u suradnji sa Ž. Špoljarom (2006. Nagrada Kiklop). U zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića osam godina uređuje i vodi tribine pod nazivom Paralelni svjetovi na kojima se obrađuju društveno-humanističke teme. Član je Hrvatskog društva pisaca.

Darija Žilić (Zagreb, 1972.)

Studirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je deset knjiga – zbirki pjesama, proze, književnih kritika i eseja, među kojima ističe zbirke kratke proze Omara (2012.) i Klavžar (2013.) te knjigu intervjua Paralelni vrtovi (2011.). Objavljuje tekstove u raznim časopisima i portalima {Zarez, Vijenac, Treća, Kruh i ruže, Tema, Poezija, Filozofska istraživanja itd.) te surađuje na Trećem programu Hrvatskoga radija dulje od 15 godina. Dugogodišnja je voditeljica tribina Mama čita u Multimedijalnom centru u Zagrebu. Prevodi s engleskog i slovenskog. Knjiga Muza izvan geta dobitnica je Nagrade za književnu kritiku Julije Benešić 2010.g., a zbirka pjesama Plesi, Modesty, plesi dobitnica je Nagrade Kiklop za pjesničku zbirku 2011. godine. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...