Početna - IZDVOJENO - Novi oblik prijevara i lažne trgovine putem e-maila – elektronička špijunaža?
email

Novi oblik prijevara i lažne trgovine putem e-maila – elektronička špijunaža?

emailPrijevara se odnosi da osumnjičenici na neutvrđen način prate korespondenciju putem elektroničke pošte između trgovačkih društva koja obavljaju određenu poslovnu aktivnost. U trenutku kada dođe vrijeme za plaćanje robe, osumnjičenici se uključuju u korespondenciju i šalju žrtvama lažne poruke vrlo slične prethodnim porukama trgovačkog društva koje isporučuje robu, praveći se da isporuku šalju u ime tog trgovačkog društva!

Pri tome tvrde da se promijenio broj računa putem kojeg je potrebno izvršiti plaćanje i daju podatke o drugom računu, kojeg su otvorili u svrhu prijevare, te žrtve prijevarom navode na uplatu na taj račun. U policiji upozoravaju pravne i fizičke osobe koje bi se mogle suočiti s takvim načinom prijevare da, ako u poslovnoj korespondenciji zaprime poruke elektroničke pošte, kojim ih trgovačka društva s kojima posluju obavještavaju da je u međuvremenu došlo do promjene banke i računa na koji je potrebno izvršiti uplatu za kupljenu robu, prije nego što izvrše uplatu, putem telefona provjere s prodavateljem vjerodostojnost i istinitost takve poruke.

No, u policiji ne kažu o kojim se to trgovačkim društvima radi, iako bi bilo poželjno da građani ne nasjedaju. Naravno, u interesu istrage policija nije dala podatke. Ali opet, vrlo mudro, mogući oštećeni građani biti će istražitelji. Moderno doba! A „zviždača“ iz američke tajne službe CIA, mnogi su prozvali. Kao i države koje planiraju elektronsku špijunažu, iako svi znamo da je prisutna. U Hrvatskoj „možda“ prisluškivanjem kriminalaca, ali to ide po nalogu i nakon utemeljene sumnje od strane mjerodavnih institucija, odnosno DORH-a, USKOK-a,…… Bilo je svojedobno i riječi o prisluškivanju nepodobnih javnih osoba, što je i dokazano, ali i novinara što je demantirano. Ćemo vidit!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...