Početna - GOSPODARSTVO - Novi sustav odlaska u mirovinu – sa 67 godina
Mirando Mrsić
foto: Ronald Goršić / Cropix

Novi sustav odlaska u mirovinu – sa 67 godina

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, predstavio je na konferenciji za novinare novosti vezane za odlazak u mirovinu, a koje će stupiti na snagu 2014. godine.

Prijedlog novog sustava je da se u mirovinu odlazi s 41 godinom radnog staža i 60 godina života te da se nakon 2030. godine produži dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti. Osim toga, novim zakonom potiče se duži rad te omogućava korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom.

Cilj ove reforme u mirovinskom sustavu, kako navodi Mrsić, je višekratan, a posebno se odnosi na dugoročno stabiliziranje mirovinskog sustava. Rekao je i da će tijekom 2014. sve mirovine razdvojiti na one po Zakonu o mirovinskom osiguranju i mirovine po posebnim zakonima.

Novost je i način primanja mirovine, naime, od 2014. godine umirovljenici će mirovine primati isključivo putem banke, a oni koji su mirovine primali putem Hrvatske pošte, primat će ih i dalje na taj način.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...