Početna - GOSPODARSTVO - Novi sustav odlaska u mirovinu – sa 67 godina
Mirando Mrsić
foto: Ronald Goršić / Cropix

Novi sustav odlaska u mirovinu – sa 67 godina

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, predstavio je na konferenciji za novinare novosti vezane za odlazak u mirovinu, a koje će stupiti na snagu 2014. godine.

Prijedlog novog sustava je da se u mirovinu odlazi s 41 godinom radnog staža i 60 godina života te da se nakon 2030. godine produži dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti. Osim toga, novim zakonom potiče se duži rad te omogućava korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom.

Cilj ove reforme u mirovinskom sustavu, kako navodi Mrsić, je višekratan, a posebno se odnosi na dugoročno stabiliziranje mirovinskog sustava. Rekao je i da će tijekom 2014. sve mirovine razdvojiti na one po Zakonu o mirovinskom osiguranju i mirovine po posebnim zakonima.

Novost je i način primanja mirovine, naime, od 2014. godine umirovljenici će mirovine primati isključivo putem banke, a oni koji su mirovine primali putem Hrvatske pošte, primat će ih i dalje na taj način.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...