Početna - GOSPODARSTVO - U Novoj godini novi udar na kućni budžet
Kupovina
foto: Thinkstock / Guliver

U Novoj godini novi udar na kućni budžet

Svatko, uglavnom, donosi novogodišnje odluke pa tako i država i državno ustrojstvo. No, da nema tih promjena i izmjena, vjerojatno bi nam bilo dosadno i ne bismo se imali oko čega živcirati.
Od Nove godine možemo očekivati novi udar na, ionako siromašan, kućni budžet. Cijenjeni čitatelji, pripremite se za nove šokove i iznenađenja.

Neke od promjena koje će nas pogoditi su:

– skuplji šećer, ulje i dječja hrana – međustopa PDV-a penje se sa 10 na 13 posto. To znači da će šećer poskupiti za 15 lipa, ulje za 27 lipa. Nije puno, no kad se zbroje svi građani koji kupuju ove namirnice – lijepa svota za proračun.

– povlaštene mirovine niže za 10 posto – sve mirovine veće od 5000 kuna umanjit će se za 10 posto. Izuzetak su mirovine stopostotnih ratnih vojnih invalida, mirovine djece poginulih branitelja, rudara i radnika oboljelih od azbestoze.

– nema više dodataka za prosvjetne djelatnike – nema božićnica, regresa, dnevnica ni jubilarnih nagrada.

– obvezno plaćanje prometnih kazni – ukoliko imate neku prometnu kaznu koju niste platili, nećete moći registrirati vozilo.

– ne možete prodati stan bez energetskog certifikata – ukoliko se, ne daj Bože, dogodi da su vas dugovi toliko “stisnuli” te vas natjerali da prodate stan, to nikako nećete moći učiniti ukoliko nemate energetski certifikat za isti. Izrada certifikata iznosi oko 2700 kuna.

– mijenjanje cijene goriva na dnevnoj bazi – cijene goriva uređivat će europsko tržište. To znači da će se cijene moći mijenjati svakodnevno. Trenutno u Hrvatskoj cijena Eurosupera iznosi 10,26 kuna, što iznosi 1,344 EUR. Devet zemalja EU ima niže cijene nego Hrvatska, a najskuplja je Italija s cijenom od 1,76 EUR po litri.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...