Početna - IZDVOJENO - Novo lice Delte i Porto Baroša
web

Novo lice Delte i Porto Baroša

Novi projekt uskoro će izmijenit panoramu grada.

Odabrana su tri moguća nova lica Delte i Porto Baroša, novoga urbanog središta grada koje će Rijeku dodatno otvoriti moru. Pogledajte kako je zamišljen novi izgled Rijeke!

Po završetku natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja na području Delte i luke Baroš u Rijeci, na koji je prispjelo 56 radova, odabrana su tri jednakovrijedna rada. Njihovim autorima – Studiju 3LHD iz Zagreba, Portikusu iz Splita te grupi Njirić+arhitekti pripast će po 200 tisuća kuna. Natječaj su zajednički raspisali Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka.

Delta i Porto Baroš preobrazit će se u novo urbano središte grada, a njihovom prenamjenom razvijat će se riječka luka i grad dodatno otvoriti prema moru. Od 56 na anonimni natječaj pristiglih radova, 24 je stiglo iz inozemstva. Tri odabrana rješenja putem natječaja će se ponuditi budućim ulagačima, a odabrani developer sam će odabrati rješenje koje smatra najpovoljnijim. Osim što će ga financirati, nakon javne rasprave moći će ga i nadograđivati.

Konzervatorska je podloga napravljena, provedeno je ispitivanje tla na Delti i izrađen geotehnički elaborat. Radi se i na upisu zemljišno–knjižnih čestica i čeka skora izmjena Zakona o pomorskom dobru kako bi se, najvjerojatnije u prvom kvartalu iduće godine, raspisao natječaj za investitora, koji bi trebao biti izabran za pet do šest mjeseci.

Transformacija Delte i Porto Baroša dio je projekta Rijeka Gateway kojim se razvija riječki prometni pravac, posebice riječka luka. Na području Porto Baroša je, među ostalim, planirana izgradnja nautičkog centra, odnosno marine. Sjeverni dio Delte postat će gradski park, a središnji i južni dijelovi postaju nova urbana cjelina sa stambenim, poslovnim, kulturnim i javnim sadržajima.

Delta i luka Baroš su Generalnim urbanističkim planom utvrđeni kao dijelovi riječkog waterfronta, kontaktne površine uz more. Ovisno o površini i veličini grada, mnogi se waterfrontovi planiraju kao atraktivne lokacije s jedinstvenim građevinama poput, primjerice, akvarija u Genovi.

I:Radio Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...