Početna - GOSPODARSTVO - Novosti u radno – mirovinskom Zakonu
Foto: web

Novosti u radno – mirovinskom Zakonu

Na konferenciji za novinare u HGK – Županijskoj komori Rijeka o novom Zakonu o mirovinskom osiguranju te Pravilniku o vođenju matične evidencije HZMO-a, koji su na snagu stupili 01.siječnja za poslodavce, izvijestili su Nedjeljko Tomić, predstojnik riječke Područne službe HZMO-a i Vera Turčić, šefica Odsjeka rješavanja o pravima iz mirovinskog osiguranja riječke podružnice HZMO-a, a kao domaćin skupa i dr. Vidoje Vujić, predsjednik HGK – Županijske komore Rijeka.

Prema novom Zakonu rok za podnošenje prijava za vođenje matične evidencije skraćen je na 24 sata, a uvedena je i obveza podnošenja prijava elektroničkim putem za obveznike obračunavanja i plaćanja doprinosa po osnovi rada za više od tri osiguranika počevši od 1. travnja ove godine.

Dakle, od 1. siječnja prijave idu u elektroničkom obliku, te je sad već prošao prijelazni rok od tri mjeseca. Stoga od 1. travnja poduzeće, društvo, privredni subjekt koji ima više od tri uposlenika više ne može u pisanom – papirnatom obliku prijaviti svoga osiguranika već je to dužan učiniti elektroničkim putem. O>vaj način prijava u ova tri mjeseca pokazao se kao dobar, možda i iz razloga što su sankcije drastične, odnosno kazna je od 5.000 do 50.000 kuna za privrednog subjekta, a od 1.000 do 10.000 za odgovornu osobu. Došlo je i do restruktuiranja Inspektorata rada te oni sada rade kontrolu prijavljenih osoba, a u slučaju da netko ne prijavi djelatnika kazne su drastične,

Bitne promjene koje je donio ovaj Zakon o mirovinskom osiguranju su pravo na prijevremenu starosnu mirovinu; mogućnost korištenja starosne mirovine uz rad do polovice radnog vremena; novo pravo na privremenu invalidsku mirovinu.

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, zbog dugogodišnjeg osiguranja ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja. U tu 41 godinu može ući, uračunava se, radni staž i beneficirani staž, dakle staž na kojeg su plaćeni doprinosi. Ova mirovina je prijevremena, ali kod nje nema nikakve penalizacije, kao što je kod klasičnih prijevremenih mirovina – i u tome je novina.

Također, pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ima osiguranik koji je nakon prestanka osiguranja prouzročenog stečajem poduzeća neposredno prije ispunjenja uvjeta za ostvarivanje prava na mirovinu proveo najmanje dvije godine neprekidno kao nezaposlena osoba prijavljena Zavodu za zapošljavanje.Privremena invalidska mirovina za osiguranike koji su nakon rehabilitacije koju su uspješno prošli nažalost ostali bez posla te su pet godina čekali zaposlenje, a mlađi su od 58 godina, isto tako mogu ostvariti pravo na tu privremenu invalidsku mirovinu.

Poručili su na Konferenciji za novinara da HZMO poziva osiguranike da godinu dana prije nego što namjeravaju otići u mirovinu podnesu zahtjev, odnosno o tome obavijeste Zavod. Na taj način nastoji se skratiti vrijeme čekanja na mirovinu jer će Zavod unutar tih godinu dana stići provjeriti sav staž i sve podatke budućeg umirovljenika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...