Početna - IZDVOJENO - O referendumu odlučuju Sabor i Ustavni sud a ne Zoran Milanović
Stožer Vukovar
Foto: Vlado Kos / CROPIX

O referendumu odlučuju Sabor i Ustavni sud a ne Zoran Milanović

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara uspio je, prema grubim procjenama i dojavama koordinatora s terena, prikupiti više od 500 tisuća potpisa za podnošenje zahtjeva za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Iznenađeni su izjavama premijera Zorana Milanovića da „referenduma o ćirilici neće biti dok je on premijer“.

Stožer tvrdi, da Zoran Milanović, prema važećem Ustavu ne može odlučiti o tome hoće li biti referenduma.

Takve izjave su prejudiciranje, jer o tome hoće li biti referenduma ili ne trebaju odlučiti Sabor ili Ustavni sud i nismo očekivali takav stav, jer bi trebalo ispoštivati i našu volju dok se mjerodavne institucije o tome ne očituju. Suzdržanost od izjava bila bi politički korektna, jer i mi imamo pravo na svoje mišljenje, osobito jer smo sigurni da se ovim pitanjem, koje jest iznimno teško i osjetljivo, ničija prava ne umanjuju – rekao je Vlado Iljkić iz Stožera.

Milanović: ‘Referenduma o ćirilici neće biti dok sam ja premijer

Iz Stožera navode kako im je cilj izmjena ustavnog zakona

Naš primarni cilj je izmjena ustavnog zakona i mislim da ćemo u tome uspjeti, a ako nas odbiju mislim da će Vlada dobiti snažnu poruku kako postoji velik broj ljudi koji nisu zadovoljni sadašnjim uređenjem područja prava nacionalnih manjina – kazao je Iljkić

U sljedećih tjedan dana u Zagrebu bi se trebala obaviti interna kontrola potpisa u popisnim knjigama, prije nego li Saboru predaju zahtjev, a u tome ih neće, kako navode, pokolebati niti izjave iz vrha Milanovićeve Vlade.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...