Početna - IZDVOJENO - Sud oslobodio Mamića
foto: web

Sud oslobodio Mamića

Zdravka Mamića Općinski kazneni sud oslobodio je tužbe za poticanje na mržnju.

Riječ je o tužbi zbog Mamićevih izjava u ožujku u kojima je napao ministra Željka Jovanović rekavši, između ostalog, da on mrzi sve što je hrvatsko, te da čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj.

‘Nije dovoljno samo priopćiti svoje stavove’

Sudac Rafael Krešić  obrazložio je presudu i rekao da za to kazneno djelo moraju biti ispunjeni određeni elementi, te da zakon predviđa pozivanje, poticanje ili ohrabrivanje drugih na mržnju i nasilje, no da nije dovoljno da počinitelj samo priopći svoje stavove drugima.

‘Izjava nije bezazlena, to je neprihvatljivo izražavanje mišljenja’

Njegovi stavovi sasvim sigurno nisu prihvatljivi i mogu sadržavati nekakvu njegovu odbojnost, no to može biti element nekog drugog kaznenog djela, a ne ovog koje mu se stavlja na teret. Ovo nije klasična situacija na koju pomislite kad čujete uzvikivanje ‘ubij ubij Srbina’. Smatram da je u ovom slučaju riječ o izražavanju osobnog animoziteta koje dijelom je zasnovano na nacionalnoj netrepeljivosti i nije motivirano na način da želi da drugi mrze nekoga jer je Srbin ili da mrze cijelu skupinu ljudi. Sadržaj izjave nije bezazlen, to je u svakom slučaju neprihvatljivo izražavanje mišljenja – rekao je sudac tijekom obrazlaganja presude dodavši kako se ne čudi što je ta izjava pogodila ministrovu čast i ugled.

‘Volio bi vidjeti koga će ova izjava potaknuti na mržnju’

Izjava Jovanovića cilja na niski i jeftin način kroz stereotip hrvatsko srpske nesnošljivosti, no u ovom slučaju je dovedena do apsurda – rekao je sudac i dodao da bi volio vidjeti tko će se to potaknut ovom izjavom naći pozvan mrziti ministra Jovanovića ili sve Srbe. Rekao je i da Mamić nije osoba baš takvag ugleda, kao ni Dalaj Lama kojeg bi se slijepo slijedilo.

Ponovio je da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, ali da ga se ne može i ne smije na ovaj način kažnjavati. Spomenuo je i državne dužnosnike koji su imali potrebu izražavati svoje mišljenje o tome o kojem bi se kaznenom djelu radilo, umjesto da su odluku prepustili tužiteljstvu i u konačnici sudu.
Mamić se nije pojavio na sudu

Dodao je da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, ali da ga se ne može i ne smije na ovaj način kažnjavati. Dodao je i da su državni dužnosnici imali potrebu izražavati svoje mišljenje o tome o kojem bi se kaznenom djelu radilo umjesto da su odluku prepustili tužiteljstvu i u konačnici sudu. Tužbu je prema mišljenju suca trebalo podignuti zbog uvrede, klevete ili sramoćenja.
Mamić se nije pojavio na sudu u utorak, ali nije ni bio obavezan. Ministar Jovanović došao je i rekao kako ostaje kod izjave koju je dao u istrazi.

Jovanović: I nakon Mamića imao sam neugodnih situacija

Rekao je da je i nakon što ga je okrivljeni dva dana zaredom svjesno i namjerno nezapamćenim govorom mržnje u dvije emisije napao, uvrijedio i diskiminirao samo zato što je pripadnik manjine, imao vrlo neugodnih situacija u kojima su se drugi na jednak ili vrlo sličan način obrušili na njega zato što je Srbin. Dodao je kako je Zdravko Mamić govorom mržnje izravno stvarao okruženje koje je neprijateljsko ne samo za njega nego i njegovu bitelj, sina i roditelje, kao i sve Srbe koji su se nakon toga mogli osjetiti ugroženo.

Odvjetnica Jadranka Sloković Jovanovića je pitala o njegovim izjavama koje je davao o Mamiću, Markoviću i čelnicima HNS-a poput one da stanu pred ogledalo i pljunu u ono pto vide.

Jovanović je odgovorio da je uvijek bio tip političara koji uvijek slikovito i metaforički vrlo jasno govori što misli i upućuje na stanje u društvu prenosi 24sata.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...