Početna - IZDVOJENO - O SDP-ovu „rastu“ – Hrvatska tjedno gubi 4 125 radnih mjesta!
coric_maletic
foto: Domoljubna.hr

O SDP-ovu „rastu“ – Hrvatska tjedno gubi 4 125 radnih mjesta!

U samo dva mjeseca u Hrvatskoj je bez posla ostalo 33 000 građana! Kako to povezati s tezom onih koji provode kampanju pod geslom „500 novih radnih mjesta tjedno“?! U zadnja dva mjeseca na tjednoj razini 4 125 građana ostalo je bez posla. U listopadu stopa nezaposlenosti – čak 17,3 posto. Država smo koja je u Europskoj uniji s najvećom stopom nezaposlenosti! Stopa zaposlenosti je jedna od najnižih u EU. Hrvatska prema svim usporedivim pokazateljima tone, a nikako ne „raste“! – sažetak je to poruka sa subotnje konferencije za novinare koju su u Središnjici održali predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić i eurozastupnica (i financijska stručnjakinja) Ivana Maletić.

Donosimo ključne poruke:

ĆORIĆ: U ovom trenutku je u Hrvatskoj čak 276 000 nezaposlenih!

Ostali smo bez teksta na negativne trendove s kojima je suočeno gospodarstvo – prije svega, tržište rada! Prema jutros objavljenim podacima na hrvatskom tržištu rada u rujnu je posao izgubilo 15 000 ljudi! U listopadu – čak18 000! Dakle, u samo dva mjeseca u Hrvatskoj je bez posla ostalo 33 000 građana! Kako to povezati s tezom onih koji provode kampanju pod geslom „500 novih radnih mjesta tjedno“?! U zadnja dva mjeseca na tjednoj razini 4 125 građana ostalo je bez posla. U ovom trenutku je u Hrvatskoj čak 276 000 nezaposlenih građana!

MALETIĆ: Koji god pokazatelj uspoređivali – tonemo, a ne rastemo! Na dnu EU!  

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj – u kolovozu u jeku turističke sezone! – bila je 15,5 posto. U listopadu – čak 17,3 posto. Država smo koja je u Europskoj uniji s najvećom stopom nezaposlenosti! Lošiji smo od svih država istočne Europe! Jedino su u EU lošije Španjolska i Grčka. Stopa zaposlenosti je jedna od najnižih u EU. Hrvatska prema svim usporedivim pokazateljima tone, a nikako ne „raste“!

Potpuni debakl „socijaldemokrata“

Najveća nezaposlenost zabilježena je kod mladih – svaka druga mlada osoba je bez posla. Istodobno, imamo Garanciju za mlade – koju je osmislila Europska komisija zajedno s državama članicama EU – kako bi se pomoglo bržem zapošljavanju mladih. Iz Garancije za mlade za Hrvatsku je namijenjeno 60 milijuna eura – dobili smo predujam od 20 milijuna eura. Nijedan euro pak iz tog predujma nije potrošen! Rok za korištenje je svibanj 2016. Preduvjet je uspostavljen i akreditiran sustav, no za njega u Hrvatskoj još nisu uspostavljene ni procedure ni definirana tijela za provedbu. Postoji mogućnost, dakle, da će Hrvatska morati vratiti tih 20 milijuna eura predujma. Srećom, na izborima će pobijediti Domoljubna koalicija jer će građani izabrati promjene – pa se tako nešto neće dogoditi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...