Početna - IZDVOJENO - Obersnel uoči izbora traži šest novih pročelnika
korzo
foto: freepix.biz

Obersnel uoči izbora traži šest novih pročelnika

Grad Rijeka raspisao je natječaj za šest pročelničkih mjesta kako bi se iz trenutne kadrovske križaljke izbacili prefiksi vršitelj dužnosti, koji mjesecima i godinama stoje ispred imena koja vode upravne odjele gradske uprave.

Bruto plaća pročelnika u gradskoj upravi iznosi oko 18.000 kuna, a teško je vjerovati da će se unatoč činjenici da je riječ o javnom natječaju nešto promijeniti. Vrlo je izvjesno da će Odjel gradske uprave za financije i dalje voditi Jasna Liker koja je postala vršiteljica dužnosti nakon odlaska Tripe Grahovca u mirovinu krajem 2010. godine, Zavod za informatičku djelatnost Željko Jurić, Ured Grada Verena Lelas Turak, Odjel za sport i tehničku kulturu Igor Načinović, Odjel gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, dok je jedino otvoreno hoće li Karla Mušković biti pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb jer je njezina v.d. situacija najsvježija zbog toga što je pročelnica Ankica Perhat otišla u mirovinu krajem prošle godine, javlja Novi list.

U cijeloj priči dvojben je jedino tajming odluke riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da se natječaj za pročelnike koji se biraju na neodređeno vrijeme raspiše nekoliko mjeseci prije izbora. Naime, nekada je bilo pravilo da se pročelnici biraju na četiri godine, što je ostavljalo prostor da se u slučaju promjene vlasti na izborima dopusti izbornom pobjedniku biranje ljudi koji bi provodili izborni program. Barem u teoriji, jer je posao pročelnika manje-više zadan stručnim i zakonskim okvirima i ne ostavlja previše manevarskog prostora kada je riječ o kreiranju gradskih politika.

No, legitimno je da izvršna vlast na razini lokalnih ministara ima ljude od povjerenja. Nakon izmjena zakona pročelnici se biraju na neodređeno i gotovo da su nesmjenjivi do mirovine, piše Novi list.

Natječaje o zapošljavanju pročelnika možete pronaći ovdje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...