Početna - IZDVOJENO - Predstavljeni tradicijski zvončarski pohodi zvončara Općine Matulji
mica zvoncarska smotra

Predstavljeni tradicijski zvončarski pohodi zvončara Općine Matulji

17. siječnja, na Antonju, službeno započinje Pust u Općini Matulji kada će ”prvi Antonjski rog zatulit na Zvonećoj“ i prema starom običaju oglasiti početak Pusta za cijeli prostor Liburnije, Kastavštine i šire.

Stari običaj vezan je uz blagdan Sv. Antona kada se na Zvonećoj osim proslave sveca zaštitnika mjesta okupljaju zvončari iz cijelog kraja, ali svi pusni ljudi. Dogovaraju se zvončarski pohodi, prepričavaju stare užanci, a po zvonejskim konobama pije autohtono vino Jarbola.

Velika fešta i ove će se godine osim po zvonejskim konobama održati u šatoru kod stare škole na kojoj će se nuditi tradicionalna gastro ponuda “kuhano vino, kumbasice i fažol“, a za dobru atmosferu pobrinuti grupa Maestral. Sve će započeti već u 18 sati, a fešti na Zvonećoj prethodit će u 16 sati predaja ključi Općine Matulji zvončaron koji će općinu voditi punih šest tjedana. Ključeve će im u vijećnici Općine Matulji uručiti načelnik Općine Matulji Mario Ćiković uz prigodni domjenak s tradicionalnim pusnim delicijama ulenjakima, kroštulima, kobasicama te i drugim delicijama spravljenim prema starim receptima kuhinje restorana Stara Pošta koja već punih 22 godine prati Zvončarsku smotru. Pripremljen je i glazbeni program s harmonikašima – a zasost će od onih najmlađih do onih najstarijih. Tom prilikom u holu Općine Matulji otvorit će se i izložba te koristim priliku da pozovem sve zainteresirane fotografe da već od samoga početka budu s fotoaparatom na svim zvončarskim pohodima budući da se sa 17. siječnja otvara i novi foto natječaj „Zvončar u fokusu“

Nakon predaje ključeva zvončarima, po svim mjestima Općine Matulji ”Zdiže se Pusta na pal“ koji će biti glavni krivac za sve propuste od prošlog Pusta do danas. Prvi na svoj pohod kreću prema tradiciji Rukavački Zvončari na Zvoneću i to već 29. siječnja pa svi koji od samog početka žele biti ”Pusni“ mogu s njima krenuti na pohod već u 9 ujutro s „Kinkelovega taraca“. U subotu 4. veljače Frlanski zvončari imaju svoj pohod po Frlanije, Rubešon, Trinajstićen pa preko Matulji nazad doma va Frlaniju. Nedjelju, 5. veljače. Zvonejski zvončari uzvraćaju svoj pohod Rukavčanima pa se njihov dolazak u Rukavac očekuje već negdje oko podna. Mića zvončarska smotra održat će se u subotu, 11. veljače, na Brgudu budući da Brgujski zvončari ove godine dobivaju ključeve Općine Matulji pa možemo reći da se Mića zvončarska smotra vraća na svoje ishodište odakle je po prvi puta krenula kao manifestacija. Na Mićoj će se smotri skupiti zvončarići ne samo sa područja Općine Matulji već i cijele županije. Zvončari Vlahovega Brega kreću na svoj pohod na Korensko 12. veljače gdje ih očekuju oko 13:30 sati, dok Brgujski zvočari kreću na pohod Mučićen na ”Lontošnju nedeju“ 19. veljače koja prethodi ”pusnoj“ pa će svoje kolo na Mučićevoj ravne napraviti već oko 11 sati dok tradicionalno ”preskakanje preko skalini od Stare Pošti“ svi mogu vidjeti negdje oko 16 sati.

Općina Matulji zasigurno ima najveseliji Dan Općine budući da se svake godine održava upravo na Pusnu subotu tj. dan kada se i organizira tradicionalna Zvončarska smotra. 22. Zvončarska Smotra održat će se uz brojne zvončarske skupine iz Općine Matulji i naše županije te ostalih područja Hrvatske i inozemstva. Osim odlične posjećenosti tu je i bogat zabavni program, ali i tradicionalna pusna gastronomska ponuda. Na pusnu nedeju odmah iza Smotre kreću Mučićevi zvončari i to na jedan od najdužih pohoda preko Jušići, Rukavca, Matulji, Rubeši i nazad doma Mučićen, a svoj krug završavaju u Domu Permani. Finale Pusta je na Pusni ponedejak i Pust kada zvončari imaju svoje pusne pohode po svojim mjestima.

Tako na Pusni ponedejak 27. veljače, Brežanski zvončari gredu po Bregeh, a Rukavački zvončari po Kućeloven komune. Na Pust, 28. veljače, Zvonejski zvončari gredu po Zalukah i zvonejsken komune, Munski zvončari po Žejanah, Veleh i Maleh Munah, a Žejanski zvončari u obrnutom smjeru na Male i Vele Muni i doma po Žejanah. Rukavački zvončari gredu po Rukavce, a prate ih i partenjaki – mladići i djevojke obučeni u tradicionalnu „pusnu monturu“ donoseći u kuće veselje, mladost pa se u kućama redovito plešu „Tanac za pusnu nevestu“ ili pak ”tanac za pusnega zeta“ koji nerijetko nakon pusta postanu i pravi, ali i „Tanac za kućani i seh ki moru i nemoru“.

Šest tjedana Pusta proći će  brzo pa se pozivaju građani da budu i na svim tancima i to ”oni ki moru i oni ki nemoru“ od samoga početka i to u Permanima gdje će ih svake subote zabavljati različiti izvođači – Koktelsi, D’Beni band, Mauro Staraj & La banda, pa do Alena Vitasovića, Fieste i Šajete & The band. Veselo i maškarano biti će i u Jušićima gdje je za nešto malo stariju publiku već tradicionalno izvrstan Maestral, ali i u ”Štali“ na Staroj Pošte gdje će svakog vikenda zabavljati Brevis band & Brkinski trio. Pepelnica pada 29. veljače kada se po svim mjestima Općine Matulji pali Pusta i kada je kraj Pusnih fešti, a ključevi Općine Matulji ponovno se vraćaju u ruke načelnika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...