Početna - IZDVOJENO - Obilježavanje Svjetskog tjedna Svemira u Astronomskom centru Rijeka
astro

Obilježavanje Svjetskog tjedna Svemira u Astronomskom centru Rijeka

Astronomski centar Rijeka i ove godine svojim programom sudjeluje u obilježavanju Svjetskog tjedna Svemira te Svjetskog tjedna djeteta.

Ovogodišnji Svjetski tjedna Svemira odvija se od 6. do 10. listopada 2015. godine, a tema su otkrića. Svi posjetitelji će kroz prigodne interaktivne prezentacije i filmove doznati o dosadašnjim istraživanjima Sunčevog sustava; istraživanje Marsa, slanje letjelica na Mjesec, slijetanje sonde na površinu kometa samo su neke od tema koje obuhvaća ovogodišnji program. Ovom prigodom započinjemo i s prikazivanjem NOVE interaktivne prezentacije Svemirske misije.

Program tijekom Svjetskog tjedna Svemira te Svjetskog tjedna djeteta odvijat će se prema sljedećem rasporedu: 

  • utorak, 6.10. u 18 sati: Otkrivamo Svemir – 15 min. interaktivna prezentacija prije filma Misija: Mars;
  • srijeda, 7.10. u 18 sati Otkrivamo Svemir – 15 min. interaktivna prezentacija i Svemirske misije – interaktivna prezentacija u trajanju od 45 minuta;
  • petak, 9.10. u 19.30 sati Otkrivamo Svemir – 15 min. interaktivna prezentacija i Vodič noćnim nebom – interaktivna prezentacija u trajanju od 45 min.; u 20.30 sati Otkrivamo Svemir – 15 min. interaktivna prezentacija i Svemirske misije – interaktivna prezentacija u trajanju od 45 minuta;
  • subota, 10.10. u 19.30 sati Otkrivamo Svemir – 15 min. interaktivna prezentacija prije filma Povratak na Mjesec: zauvijek.

Cilj Svjetskog tjedna Svemira je upoznati stanovništvo s doprinosom kojim znanost o Svemiru i tehnologija utječu na poboljšanje životnih uvjeta, a obilježava se u više od 70 zemalja diljem svijeta s preko 1600 različitih događanja što ga čini najvećim godišnjim svemirskim događajem na Zemlji.

Astronomski centar Rijeka obilježavanju se pridružio 2011. godine, a do sada su posjetitelji  imali priliku razgledati izložbu fotografija o Juriju Gagarinu i njegovom povijesnom letu u Svemir, poslušati predavanje profesora fizike Ivana Tomana Predviđanje opasnih meteoroloških pojava te prisustvovati prezentaciji projekta Teama Stellar, “Balon Stellar – Stratosfera” i pratiti njegovo sudjelovanje u međunarodnom natjecanju Google Lunar X Prize.

Više o novim interaktivnim prezentacijama u programu Centra

U novoj interaktivnoj prezentaciji Svemirske misije posjetitelji mogu čuti o najnovijim dostignućima u istraživanju nebeskih tijela Sunčevog sustava pomoću letjelica. U prezentaciji će se spomenuti letjelica „Messenger“, koja s orbite istražuje planet Merkur i uspješno završava svoju misiju, kao i misija „Dawn“, koja nakon uspješnog posjeta asteroidu Vesta po prvi put istražuje patuljasti planet Ceres. Prezentacija također prikazuje istraživanje komete 67/P Churyumov-Gerasimenko pomoću letjelice „Rosetta“ i sonde „Philae“, te istraživanje patuljastog planeta „Plutona“ pomoću letjelice „New Horizons“.

Svakog dana obilježavanja Svjetskog tjedna djeteta i Svjetskog tjedna Svemira, programu u planetariju prethodit će 15-minutna interaktivna prezentacija Otkrivamo Svemir. U njoj će se istaknuti najzanimljivija otkrića poput Kvarteta Kvazara, mlade galaksije u nastajanju 10 milijardi svjetlosnih godina, otkriće Keplera 452-b, ekstrasolanog planeta sličnog Zemlji,  i mladog ekstrasolarnog planeta veličine Jupitera.

Cijene ulaznica iznosi 20 kuna za odrasle, a 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...