Početna - ZABAVA - Kako očistiti nakit kod kuće?
nakit
foto:pexels

Kako očistiti nakit kod kuće?

Redovitim čišćenjem nakita održat ćete njegovu pravu vrijednost i značaj uz onaj estetski dio.
Za veće popravke i čišćenja vrijednog nakita obratite zlatarima, no ako je riječ samo o uklanjanju nakupljenih nečistoća i vraćanju sjaja, to definitivno možete učiniti vrlo lako kod kuće.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako očistiti nakit:

1. Amonijak
Pomiješajte amonijak u omjeru 1:4, te uronite nakit na nekoliko sekundi, te ga nakon toga odmah obrišite čistom pamučnom krpom. Tvrdokorniju prljavštinu uklonite s mekanom četkicom za zube.

2. Ocat
Srebro ili bilo koji drugi nakit koji ima tragove oksidacije, možete očistiti octom i sodom. Jednu čašu octa pomiješajte s tri žlice sode, te ostavite da se namače nekoliko sati. Nakit nakon toga isperite u vodi i osušite.

3. Pasta za zube
Pastu za zube prstima dobro utrljajte na nakit, pričekajte 10-ak minuta, protrljajte vlažnom pamučnom krpom, te do kraja isperite pod mlazom vode i na kraju posušite. Pastom za zube možete očistiti i nakit koji nije od plemenitih metala.

4. Soda bikarbona
Za čišćenje nakita možete koristiti i samo sodu otopljenu u vodi. U pola decilitra vode otopite tri žličice sode, te unutra stavite nakit na nekoliko sati. Nakon toga isperite i dobro obrišite nakit suhom pamučnom krpom.
Još jedna od mogućnosti je da umjesto u vodu, sodu stavite u pola decilitra pive.

5. Deterdžent i voda (za zlatni nakit)
U kipuću vodu stavite deterdžent za rublje, te ostavite nakit uronjen kojih sat vremena, nakon toga uronite ga u hladnu vodu. Osušite nakit, koji bi trebao imati svoj originalni sjaj.

6. Alkohol
Alkohol možete koristiti za čišćenje nakit od plemenitih metala i dragog kamenja, ali isto tako i nakit od poludragog kamenja. Sve što trebate je uroniti nakit u alkohol i dobro ga obrisati čistom pamučnom krpom, pri tome uklanjajuću nakupljene nečistoće.

Još nekoliko praktičnih savjeta

Vaš je osobni izbor koliko ćete brige polagati svojem dragocjenom nakitu. No, ono što će vam svi savjetovati je da nakit ne nosite za vrijeme tuširanja, kupanja u moru, bazenu, da skidate prstene za vrijeme pranja ruku i obavljanju kućanskih poslova, odnosno da ga ne izlažete različitim kemikalijama – sapunicama, kremama, sredstvima za čišćenje itd.

Srebrninu i zlatninu, kada ju ne nosite, uvijek držite u originalnoj kutiji u kojoj je kupljena ili u pamučnoj krpi, kako bi maksimalno  spriječili dovod zraka i vlage, te površinska oštećenja. Biserni nakit, također, pohranjujte u originalnoj kutiji u kojoj ste ga kupili. Stavite ga na kraju, nakon što ste se obukli, nanijeli kozmetiku i slično. Nakon nošenja skinite ga prvog, a tek onda odjeću i sve ostalo. Prije nego što ga pohranite u kutijicu, obrišite ga suhom pamučnom krpom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...