Početna - IZDVOJENO - Ocjena nakon dvije godine vlasti
Zoran Milanović
foto: hkv.hr

Ocjena nakon dvije godine vlasti

Nedovoljan, Vladi niti mršava dvojka!

Najveća ocjena je dvojka, koju im daju politički analitičari – dok su ekonomisti i sindikalisti složni: nedovoljan!

Vladajuća koalicija pobijedila je na izborima prije točno dvije godine, a u tim trenucima nada da će ispuniti bar dio obećanja i prekinuti način vladavine prethodnika tinjala je u srcima većine hrvatskih građana. Nažalost, do danas ne da se taj tinjajući plamen ugasio već je odavno ispario – što potvrđuju i naši sugovornici iz svih dijelova društva.

Tradicionalno, upitali smo istaknute poduzetnike, sindikaliste te društvene i ekonomske analitičare da ocjene rad Vlade u određenom periodu. Taj period je ovaj put vrlo bitan, polovica je mandata i jasno je da se polako već razmišlja o sljedećim izborima, na kojima se ne nudi mnogo, baš kao što se ni u postojećem ne nalazi nešto za što bismo se “uhvatili” i dodijelili im glas.

Stoga ne čudi da je najviša ocjena aktualnoj vlasti dvojka. Jedva prolazna dvojkica, s tim da većina sudionika naše mini ankete vladu ruši na ispitu, a neki od njih ne bi im dali ni priliku za popravni. A kada to dolazi s toliko različitih strana, neutralnih i manje neutralnih, stvar postaje ozbiljna. Dojam je da bi Vlada u cjelini dobiva čal i djelić ocjene više nego kad bi ocjenjivali samog premijera Zorana Milanovića.

Ovo su odgovori na pitanje o tome koju ocjenu Vlada zaslužuje u ove dvije godine, a svaki od sugovornika se osvrnuo na područje u kojem je stručnjak. Neki od onih koji daju najniže ocjene su, treba odmah primijetiti, angažirani i kao politička oporba:

2 ŽARKO PUHOVSKI – politički analitičar

Dao bih im dvojku jer su došli s moralnom, a ne političkom argumentacijom i to nisu ispunili.

-2 DAVOR GJENERO – politički analitičar

Dao bih Vladi minus dva, a predsjedniku Zoranu Milanoviću nedovoljan. On je kočnica svima u Vladi i svojim potezima srozao je poziciju Republike Hrvatske. Otežao je društvene okolnosti i stvorio dodatne podjele.

-2 SLAVEN LETICA – sociolog i ekonomist

Dao bih im jedva dovoljan jer nisu ispunili što su obećali, a ni ono što se od njih očekivalo – promjene na bolje.

-2 MARIJAN KOSTRENČIĆ – pročelnik Odjela za gospodarstvo Matice hrvatske

Zaslužili su minus dva, a tu jedva prolaznu ocjenu su zaslužili jer nisu ništa učinili po pitanju administracije, reforme su izostale i porezu su sve veći, za što im nije opravdanje ni aktualna situacija.

1 VLADIMIR FERDELJI – predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA)

Ocjena je apsolutno neprolazna! Ne znam tko bi im mogao dati prolaznu ocjenu u prilog im ne ide niti jedan relevantan pokazatelj. Rastu zaduženost, nezaposlenost, nelikvidnost, padaju industrijska proizvodnja i BDP. Ovako kako oni vode državu mogao bi bilo tko.

0 LJUBO JURČIĆ – ekonomski analitičar

Ne mogu im dati ocjenu jer je država u iracionalnoj situaciji, potpuno su skrenuli u iracionalnost. Doveli su nas do stanja spontanog propadanja, duboke društvene krize, svi su posvađani, a to nikada nije bio slučaj. Jednom rječju, katastrofa.

-2 DAMIR NOVOTNY – ekonomski analitičar

Jedva prolazna ocjena, nisu kompetentni. Izostala je sveukupna transformacija, dublji su strukturalni problemi i ništa nisu promijenili u odnosu na prethodnike, osim što su nas doveli do bezizlazne situacije.

1 GUSTE SANTINI – ekonomski analitičar

Ocjena nije prolazna, ne mogu ništa pozitivno reći o njihovom radu, baš ništa. Sve je loše!

1 VILIM RIBIĆ – predsjednik Matice hrvatskih sindikata

Koja bi bila ocjena osim jedinice? To su nekompetentni i neodgovorni ljudi, velikih ambicija, a maloh znanja. Nemaju političkog osjećaja i doživjeli su veliki, teški debakl.

1 KREŠIMIR SEVER – predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata

Ocjena ove Vlade je katastrofa! Čista jedinica, ako ocjenjujemo od jedan do pet, jer inače bih mogao reći da je nula. Ne znaju kako izvući zemlju iz krize, a ono što je najgore, sada smo svjesni da to nikada nisu ni znali! Nastavili su trendove prethodnika, iako su to trebali promijeniti.

1 MLADEN NOVOSEL – predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Svih pet sindikalnih središnjica istupilo je iz gospodarsko-socijalnog vijeća zbog nasilja nad radnicima. U onome što rade nema ništa narodno, ništa socijaldemokratsko, vladaju po neoliberalnom modelu i najgora su vlada otkako je Republike Hrvatske. Jedina ocjena koju mogu dobiti jest nedovoljan, jedan, neprolazno.

I:politikaplus

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...