Početna - IZDVOJENO - Od 1.srpnja kazne za nerazvrstani otpad
Foto: web

Od 1.srpnja kazne za nerazvrstani otpad

Od 1.srpnja baš svako kućanstvo morat će imati omogućeno razvrstavanje otpada u blizini kućnog praga. O samoj blizini ovisit će veličina mjesta ili grada u kojem živite, u manjim mjestima mogu se organzirati i mobilni uređaji za prikupljanje otpada. Za sve one koji se ne budu pridržavali novih pravila ili se odluče ne primjenjivati ih komunalni redar će im ispisati kaznu od 3 pa sve do 10.000 kuna pa i ako nepravilno razvrstavate otpad. Bolje razvrstavanje značit će i manje račune.
Tako će se plastika stavljati u poseban odjeljak kante. Prema novom zakonu o gospodarenju otpada, svi gradovi i općine do tada moraju omogućiti građanima razvrstavanje otpada već na “kućnom pragu”.
Razvrstavat će se papir, staklo, metal, plastika, tekstil i komunalni, odnosno kuhinjski otpad. No koliko će kante za razvrstavanje biti blizu nečijem kućnom pragu ne određuje zakon, već stručnjaci. A to neće biti isto u cijeloj zemlji.
‘Jedna dalmatinska kala, zaista bi bilo neprimjereno postaviti pet kanti u jednoj kali, prvo ih nemate gdje postaviti, a i nagrdili bi izgled stare gradske jezgre, zato postoje drugi modeli. Struka će dati modele, jesu li to vrećice, reciklažna dvorišta’, rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.
Gradovi i općine koji to ne učine ostat će bez novca. Svaka tona nerazvrstanog otpada koja prijeđe granicu dopuštenog, plaćat će se višestruko skuplje.
‘Ukoliko se ta fiksna kvota premaši onda ide jedna druga cijena i samim time gradovi i općine su motivirani da uvedu sustav primarnog odvajanja’, dodaje Dokoza.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...