Početna - AUTOMOTO - Od 6. prosinca zimska oprema obavezna i kad je sunčano!
Zimska Oprema
foto: web

Od 6. prosinca zimska oprema obavezna i kad je sunčano!

Znate li da čak i kad je sunčano i ceste su suhe, ipak možete zaraditi kaznu ako nemate zimske gume? Dosad je zimska oprema bila obvezna samo tamo gdje bi bili proglašeni zimski uvjeti, no sad je obvezna na gotovo svim cestama i autocestama, od 15. studenog do 15. travnja.

Čak i kad je sunčano i ceste su suhe, zimska oprema obvezna je od 15. studenog do 15. travnja.
Prometnice na području Primorsko-goranske županije na koje se ova Odluka odnosi su autocesta A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7) i D3 Karlovac – Rijeka (D8) (tzv. stara cesta prema Karlovcu).

Svi automobili i kamioni, koji prođu rampu na zagrebačkoj naplatnoj postaji Lučko i idu prema jugu Hrvatske, moraju imati zimsku opremu. U protivnom, kazna je 300 kuna.

Kazna se povećava na 700 kuna ako vas policija i drugi put zaustavi bez zimske opreme. Ova nova odluka Ministarstva prometa vrijedi za sve autoceste i državne ceste u sjevernom, istočnom i južnom dijelu Hrvatske do Maslenice, odnosno, Knina.

Riječka policija već ju je počela provoditi.

Sve bi bilo u redu da Ministarstvo prometa i policija nisu zaboravili obavijestiti javnost kako je nova odluka donesena još u studenom i već je stupila na snagu izlaskom u narodnim novinama.

“Odluka o obveznoj upotrebi zimske opreme stupila je na snagu 6. prosinca”, tvrdi Darko Grac iz Službe za sigurnost prometa MUP-a.

U Ministarstvu prometa kažu da oni nisu krivi što javnost nije doznala za njihovu odluku.

“Voditelji navedenih dionica jesu upoznati s Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama”, kažu iz MMPI-ja.

No, ti voditelji dionica, odnosno, HAC, ARZ i Hrvatske ceste, kažu da su doznali tek prije dva dana i oni opet prebacuju odgovornost:

“Hrvatske autoceste su u dogovoru s ostalim koncesionarima autocesta obavijestile HAK da informaciju objavljuju putem servisa Promet info”.

U HAK-u kažu da su krenuli postupati čim su dobili informaciju.

Tek danas je ova odluka objavljena javnosti.

No, od policije stiže poruka vozačima – ne računajte da će naše patrole biti blaže. Bez obzira na to što nova odluka nije posebno najavljena, kažnjavat će se svi bez zimske opreme.

Podsjećamo da se zimskom opremom za motorna i priključna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...