Početna - IZDVOJENO - Odbijena tužba zbog izgradnje Plomina C, projekt ide dalje
Plomin

Odbijena tužba zbog izgradnje Plomina C, projekt ide dalje

Tužba koju su protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, zbog izgradnje Plomina C, podnijeli Istarska županija, Zelena akcija, Zelena Istra i građani Labinštine – odbijena je. Upravni sud odlučio je da u postupku izrade studije utjecaja na okoliš nisu napravljene proceduralne pogreške.

U sudskom obrazloženju stoji kako se presuda ne temelji na procjeni koji će se energent upotrebljavati u termoelektrani Plomin C. Nije se uzela u obzir ni neusklađenost tog projekta s prostornim planom Istarske županije.

Time su posebno ogorčeni u Zelenoj Istri. Smatraju kako nije ocijenjena ni ekonomska opravdanost tog projekta, za koji postoji vrlo malo zanimanje investitora. Trenutačno samo dvije tvrtke razmatraju uključivanje u izgradnju termoelektrane Plomin C.

Udruge Zelena akcija i Zelena Istra najavile su na konferenciji za novinare ispred Upravnog suda nastavak pravne bitke. Kada prouče sudsko rješenje, podnijet će tužbu Ustavnom sudu, a pojačat će i djelovanje u javnosti. Žele, kažu, zaštititi svoje sugrađane od negativnih utjecaja termoelektrane na ugljen.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je kako ga veseli presuda za termoelektranu Plomin C, jer ona dokazuje da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš proveden u skladu sa zakonom.

(I:hrt.hr)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...