Početna - IZDVOJENO - Odgođeno zatvaranje opatijskog labaratorija za vađenje krvi  ali do kad?
PP-OPAT
web

Odgođeno zatvaranje opatijskog labaratorija za vađenje krvi  ali do kad?

Iako je najavljeno kako će se zatvoriti Laboratorij za vađenje krvi u Opatiji, ostat će otvoren ali ne zna se do kad. To je potvrdila i  Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo  Proćelnica je na nedavnoj sjednici Županijske skupštine rekla  kako je Dom zdravlja predložio zatvaranje opatijskog i crikveničkog laboratorija kako bi se postigle uštede.

– Upravni odjel je primio prijedlog Doma zdravlja, koji drži 11 laboratorija sukladno mreži koju je donijelo Ministarstvo zdravlja. I nadalje će pacijenti moći vaditi krv u Opatiji i Crikvenici, a uzorci krvi će se prikupljati do 9:30 sati, dostavljati u centralni laboratorij u Rijeku, i neće doći do ukidanja dostupnosti ili smanjenja standarda za pacijente. Svi osiguranici i dalje će vaditi krv kod svojih izabranih liječnika, i pacijenti neće osjetiti promjenu, rekla je Malatestinić, a dodala je i  da će vjerojatno doći  do daljnjeg smanjivanja mreže laboratorija, te da će djelatnici iz Opatije i Crikvenice biti premješteni u centralni laboratorij u Rijeci.

Viječnica Laburista Dina Domijan je istaknula da je nerealno da će se u ordinacijama opće medicine moći obavljati i vađenje krvi, jer medicinske sestre i liječnici dnevno obrađuju i više od 120 pacijenata, ali i rade u smjenama – tako će biti nemoguće da liječnik u poslijepodnevnoj smjeni obavi vađenje krvi pacijentu ako se krv prikuplja u jutarnjim satima nakon čega se odvozi u Rijeku na analizu.

Boris Ritoša, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, rekao je kako do zatvaranja laboratorija u Opatiji zasad neće doći, jer je Ministarstvo zdravlja odbilo zahtjev, te će se razmatranju mreže laboratorija pristupiti naredne godine u široj analizi čitavog sustava primarne zdravstvene zaštite. Ritoša je međutim naglasio i da, ako se donese odluka o zatvaranju laboratorija, pacijenti to neće osjetiti, jer će se i dalje zadržati praksa vađenja krvi u Domu zdravlja, samo se neće na istome mjestu provoditi analize, već će se prikupljena krv transportirati u centralni laboratorij.

– Pacijenti neće niti znati da se nešto promijenilo, oni će i dalje moći vaditi krv na istome mjestu, a jedina promjena će biti u tome što će se ona voziti u Rijeku na analizu, odakle će se elektronskim putem dostavljati njihovim liječnicima. Tehnologija je toliko otišla naprijed da nije racionalno održavati laboratorij u Opatiji na samo petnaestak kilometara udaljenosti od Rijeke gdje postoji daleko bolje opremljen centralni laboratorij koji sve potrebe opatijskih pacijenata može riješiti u vrlo kratkom vremenu, objasnio je Ritoša.

Prema analizi koju je napravio Dom zdravlja, uštedilo bi se oko 300 000 kuna na svakoj lokaciji  ako bi se zatvorili laboratorij u Crikvenici i Opatiji, a pročelnica Malatestinić kao primjer je istaknula delnički laboratorij u kojem se prikupljaju uzorci krvi iz čitavog Gorskog kotara i koji kvalitetno radi.

Članovi Hrvatskih laburista, Liburnijske stranke te Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu najavili su pokretanje peticije ukoliko se obistine najave o zatvaranju laboratorija, s ciljem da se spriječi tu ‘‘neodgovornu, problematičnu, štetnu i po zdravlje građana opasnu odluku’‘.

– Ovaj je prijedlog u praksi neprimjenjiv posebno kod najosjetljivijih skupina kao što su djeca, trudnice, ginekološke pacijentice, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji (marivarinom), onkološki pacijenti i svi oni koji trebaju hitan nalaz. Naime, pedijatri i ginekolozi ne vade krv nego pacijente upućuju u najbliži laboratorij, što će u ovom slučaju biti Rijeka, a to, pak, znači dodatni trošak za pacijenta. Pacijenti na antikoagulantnoj terapiji i dio onkoloških pacijenata trebaju nalaz u roku od dva sata kako bi liječnik odredio moraju li hitno mijenjati lijek ili doći na terapiju. Neodgovorno je govoriti o racionalizaciji troškova jer bi djelatnici laboratorija u Opatiji i Crikvenici bili upućivani na rad u Rijeku, a uzorci bi se sakupljali na terenu i dovozili u Rijeku. Svi ostali troškovi ne bi nestali jer ljudi kojima trebaju krvne analize i dalje bi vadili krv, stoji u priopćenju koje su potpisali Andrea Rippl – Gotvald uime Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, Stella Brguljan uime Liburnijske stranke te Dina Domijan uime Hrvatskih laburista.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...