Početna - IZDVOJENO - Održana promocija priručnika “Igre na NEsreću“
kockanje
foto:pexels

Održana promocija priručnika “Igre na NEsreću“

Povodom završetka Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u sjedištu Primorsko-goranske održana je promocija priručnika “Igre na NEsreću“ autora Pina Tuftana. Promociji su prisustvovali i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić, ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović i voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti NZZJZ PGŽ Karmen Jureško sa suradnicima.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić pohvalila je prvi priručnik na tu temu za koji vjeruje da će biti od pomoći svima koji posredno ili neposredno imaju problema s ovisnošću o kockanju. “Izuzetno impresivan priručnik u kojem se izmjenjuju osobna iskustva i znanstveni dokazi da se radi o bolesti, i s jasnom porukom – ukoliko posumnjamo da netko ima problema s ovisnošću, neka se ne ustručava potražiti stručnu pomoć“ naglasila je pročelnica, te dodala kako knjiga sadrži popis kontakata i mjesta gdje se može dobiti stručna pomoć. Osvrnula se i na zakonodavni okvir koji je dobro ustrojen iako se u praksi loše provodi. Kao dodatnu vrijednost knjige istaknula je recentna istraživanja te navela podatak kako svaki peti četrnaestogodišnjak redovno posjećuje kladionice. Primorsko-goranska županija od 2005. godine  financijski i organizacijski prati i podržava rad NZZJZ PGŽ na području prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, a to će nastaviti činiti i ubuduće.

Voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti NZZJZ PGŽ Karmen Jureško osvrnula se na radionice koje je Pino Tuftan vodio niz godina, te naglasila kako se bez podrške obitelji teško mogu postići pozitivni pomaci u liječenju.
Pino Tuftan, psiholog u Centru za izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti NZZJZ PGŽ, već dugi niz godina se bavi bolestima ovisnosti, a s kockarima radi od 2008. godine. Zbog legalnosti, rasprostranjenosti, dostupnosti te društvene prihvaćenosti “igara na sreću“, kockanju se nije pridavala pažnja i težina kao drugim vrstama ovisnosti. Zahvaljujući ljudima koji su, bilo iz privatnih ili profesionalnih razloga, prepoznali širinu i težinu problema i krenuli djelovati u smjeru prevencije i liječenja, danas je društvo osvještenije i informiranije o samoj problematici, iako su statistike i dalje porazne.

“Zapravo sam htio napisati ‘priručnik’ o problemima i liječenju kockara i njihovih obitelji, namijenjen svakodnevnim ljudima: mladim, starijim, školovanim, obiteljima i pojedincima… a koji se sami ne mogu suprotstaviti kockanju i klađenju. Posebno dojmljivi su životopisi ne samo kockara, nego i njihovih žena i obitelji“ rekao je autor, te izrazio nadu u to da će Priručnik ispuniti osnovnu namjeru – pomoći obiteljima i pojedincima koji se sami ne mogu oduprijeti igrama na sreću u procesu oporavka i izlječenja i vraćanju na sveopće prihvaćene ljudske vrijednosti.

O trenutnom stanju na terenu, Pino Tuftan je rekao kako su maloljetne osobe najranjivija skupina “izložena visokim rizicima za počinjanje i nastavak igranja igara na sreću, a zabrinjavajuća je i njihova dostupnost. Primjetan je porast broja srednjoškolaca koji igraju igre na sreću. Postoje razredi u kojima svi učenici igraju jednu ili više različitih igara. Ovdje je neophodno pozvati se na Zakon o igrama na sreću RH, u kojem se izričito navodi da je ulaz i boravak u prostorima u kojima se kocka i kladi zabranjen maloljetnim osobama. Paralelno s prevencijom kockanja u srednjim školama, potrebno je dodatno osmisliti i provoditi edukaciju školskog osoblja te roditelja, jer dio srednjoškolaca, ali i dio roditelja, ima povremene ili već ozbiljne probleme s igrama na sreću“ istaknuo je Tuftan.

Na predstavljanju je bio i liječeni kockar sa svojom suprugom koja je ukratko podijelila njihova iskustva o radu s profesorom Tuftanom i procesu liječenja ovisnosti o kockanju uz obiteljsku podršku.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...