Početna - IZDVOJENO - Održano primanje za Stojana Osojnaka, Opatija
osojnak

Održano primanje za Stojana Osojnaka, Opatija

Gradonačelnik Ivo Dujmić primio je u svome uredu Stojana Osojnaka, poznatog opatijskog sportaša, nogometaša, čija je sportska karijera obilježila jednu epohu u povijesti opatijskog, riječkog i hrvatskog nogometa. Gradonačelnik je istakao doprinos Osojnaka koji je ovaj tijekom svoje bogate i dugotrajne karijere dao ne samo opatijskom, već i nacionalnom nogometu, i sportu uopće, ali je time Osojnak promicao i svoj grad, Opatiju, u kojoj je rođen prije 92. godine i kojoj se uvijek vraća, bez obzira na dugi niz godina življenja u inozemstvu.

Zahvaljujući mu na sportskom i drugom doprinosu, gradonačelnik Dujmić pokonio je  Osojnaku grb Grada Opatije u drvu, te simbolični poklon – monografiju Opatije “4 godišnja doba”, kako bi ga sjećala na njegov rodni grad dok je u inozemstvu.

No, gradonačelnik je rekao da će se i portret Stojana Osojnaka naći među onima koji će biti izloženi u sportskoj dvorani Marino Cvetković, gdje je u planu projekt izlaganja fotografija svih opatijskih sportaša koji su postigli vrhunske rezultate u sportu, bilo da su osvojili olimpijske medalje, odnosno neku od medalja na svjetskim ili europskim natjecanjima.

Opatija se doista kada je u pitanju sport ima čime pohvaliti, ne samo u novijoj povijesti, već i ranije, pa će u novom sportskom objektu tako, preko izloženih fotografija zaslužnih i uspješnih sportaša, biti zadržano u sjećanju, ali i kao motiv mlađima, uspješno razdoblje i pojedinci koji su ga takvime učinili na području sporta.

Stojan Osojnak zahvalio je gradonačelniku, te podsjetio na mlađe godine svoga života, koje je osim u nogometu, proveo i radeći po opatijskim hotelima a u jednom periodu života radeći i u planskom uredu ondašnje Općine Opatija. Za Opatiju i njene ljepote, klimu i prirodu, Osojnak je vezan neraskidivim vezama, koje može uvjetovati samo zavičaj, koji krijepi duh i tijelo. Na kraju,  Stojan Osojnak poručio je mladima da uživaju u ljepoti ovoga grada u kojem žive, te svima ostalima da se zajedničkim naporima trude da Opatija i u budućnosti bude lijep i napredan grad.

Proputovao sam cijeli svijet, ali Opatija mi je u srcu. Stvarno je lijepa – reako je Stojan Osojnak.

* Biogafski podaci STOJAN OSOJNAK

Stojan Osojnak počeo je igrati nogomet kao dječak na nogometnom igralištu koje se nalazilo na opatijskome mulu. Njegova karijera počinje igrom za matuljski klub, odakle prelazi u riječki nogometni klub „Eneo“.

Nakon II. svjetskog rata i okupacije, oslobođenje dočekuje u logoru u belgijskom Trieru; nakon zdravstvenog oporavka i slijeda životnih okolnosti, nogometnu karijeru opet nastavlja, i to u NK Opatiji.

Prelazi zatim u NK Kvarner (današnja NK Rijeka). Kasnije odlazi igrati za zagrebački Dinamo, a s tim je klubom, kao centarfor, u plavom dresu pod brojem 9. proputovao cijeli svijet. Onda se vraća u NK Rijeka kao igrač (koja je tada bila u II. ligi), da bi već naredne godine riječki Klub prešao u I. ligu, što se smatra i Osojnakovom zaslugom. Osojnak nakon toga   u riječkom klubu postaje i trener.

Nogometni znalci i kroničari riječkog sporta svrstavaju Osojnaka u red jednog od pet najboljih napadača NK Rijeke svih vremena, kada analiziraju rezultate i uspjehe koje je Stojan Osojnak postigao tijekom svoje nogometne karijere.

Uz to, anali ga bilježe kao jednog od najuspješnijih trenera svih vremena NK Rijeke, s kojim je klubom dva puta osvojio 4. mjesto u prvenstvu Jugoslavije.

Posebno se pamti gol iz 1954. koji je postao antologijski, a kojeg je Osojnak postigao u 91. minuti utakmice Dinamo protiv Crvene Zvezde. S tim je golom Dinamu donio naslov prvaka Jugoslavije.

Stojan Osojnak danas je najstariji živući igrač iz momčadskih sastava NK Rijeke.

Faktografija:

  • do 1949. –  NK Opatije
  • – 1952. – NK Kvarner
  • -1956. – NK Dinamo
  • – 1959. – NK Rijeka

Glumio je i u „Plavi devet“ – prvom sportskom filmu u bivšoj državi, s glumcima  Irenom Kolesar i Antunom Nalisom.

Na nedavno održanoj humanitarnoj nogometnoj utakmici na Kantridi, Stojan Osojnak izveo je prvi udarac utakmice u bijelom riječkom dresu, koji su mu poklonili organizatori pod rednim brojem   92. – brojem Osojnakovih godina.

Stojan Osojnak već 48 godina živi u Švicarskoj, gdje je isprva niz godina radio kao trener u nekoliko tamošnjih klubova, a kasnije i kao profesor gimnastike u gimnaziji u gradu Mendrisio. Svoje slobodno vrijeme  i ljetne mjesece danas najradije provodi u svojoj rodnoj Opatiji,  u Voloskom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...