Početna - IZDVOJENO - Oduzet jedan bod, 100 000 eura i 2 utakmice bez gledatelja
svastika
web

Oduzet jedan bod, 100 000 eura i 2 utakmice bez gledatelja

Disciplinska komisija Uefe nije izbacila Hrvatsku iz europskih natjecanja, iako su se mnogi pribojavali upravo tog najcrnjeg scenarija.

Hrvatska je zbog kukastog križa na Poljudu na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije ostala bez jednog boda, uz to mora platiti i novčanu kaznu 100.000 eura i igrat će dvije iduće domaće utakmice bez publike. Uz to, Uefa je odredila da preostale domaće utakmice u ovim kvalifikacijama Hrvatska ne smije igrati na Poljudu. U lovu na Europsko prvenstvo ostaje nam samo još jedna domaća utakmica, ona protiv Bugarske.

Koliko god ovo izgledalo kao da nam se Uefa smilovala, ovo je i dalje najteža kazna koju je Hrvatska do sada dobila.

Podsjećamo, Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Italija – Hrvatska bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i 80.000 eura, a zbog rasističkog ponašanja na susretu Hrvatska – Norveška igranjem pred praznim stadionom i 55.000 eura.

Uefa je pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog kršenja članka 14. Uefinog disciplinskog pravilnika kojim se propisuju mjere protiv rasizma, diskriminacijskog ponašanja i propagande. Kako smo na listi stalnih prekršitelja i na posebnom piku Uefe, mnogi su strahovali od drastične kazne i oduzimanja Eura.

Hrvatska je od nereda na Malti do prekida na San Siru platila više od pola milijuna eura kazne Uefi, a Disciplinskom komisijom presjedao je Austrijski Slovenac Thomas Partl koji je prije sedam godina Dinamu zbog nereda navijača odrezao 200.000 eura, što je u to vrijeme bila najveća kazna u povijesti klupskog nogometa.

Uefa se ipak smilovala i ostavila Hrvatsku u borbi za Euro. Ne treba ni spominjati kako će bilo kakav sličan ispad hrvatskih navijača u bliskoj budućnosti značiti i ono čega smo se svi najviše bojali nakon svastike na Poljudu. Izbacivanje iz Europe…

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...