Početna - IZDVOJENO - Op.Art Festival
Foto: web

Op.Art Festival

Deveto izdanje multimedijalnog festivala OP.ART održat će se 4. i 5. listopada 2014. na više gradskih lokacija i publici pružiti novi, arturistički pogled na opatijski turizam uz koncerte, perfomanse, instalacije, izložbe, književnu večer i predstave. Specifičnost Op.Art-a su raznolike lokacije na kojima će se programi održavati – od vološćanskih uličica do opatijske Slatine i raznoraznih zatvorenih prostora.

Temat devetog izdanja festivala jest Arturizam – termin koji naglašava novu epohu ovog dugogodišnjeg festivala. Arturizam kao nova inačica, sinteza art-a odnosno umjetnosti i turizma, pruža imperativ ovogodišnjem festivalu – osvijestiti mogućnosti Opatije koja može ponuditi sadržaje i za mlađe turiste, ali i mlade koji prebivanju na ovim prostorima. Arturizam je osmišljen kao protuteža konvencionalnom turizmu te sadrži povijesnu, kontekstualnu i tematsku logiku istog koncepta. S obzirom da novotvorenica u sebi samoj implementira dvostruki imperativ – umjetnost i turizam, cilj je prikazati i drugu stranu Opatije, prije svega onu tolerancije i gostoprimstva, grada koji je otvoren za nove umjetničke prakse i samim time ugošćuje novi val mladih turista i zaljubljenika u umjetnosti.
Organizator festivala je udruga Komitet, čija je predsjednica Barbara Babačić ujedno i glavna organizatorica ovogodišnjeg izdanja festivala. Festival je u potpunosti financirao Grad Opatija, a partneri festivala su Hrvatski muzej turizma, Mjesni odbor Volosko, Savez udruga Molekula, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i konoba Skalinada.
Ono što je Babačić istaknula primarnom misijom festivala jest ta da on komunicira sa svojom publikom, naročito s mladim Opatijkama i Opatijcima, da kroz primjerice performanse stvorimo jedan zajednički dijalog u smislu poboljšanja i proizvodnje platforme za nadolazeće kulturno-umjetničke projekte. Imajmo na umu da je Grad Opatija potpisala ugovor o suradnji u projektu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, i kako je naš gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo kako će Opatija podupirati ovu kandidaturu na način “da će se uključiti u zajednički rad na pripremi i promociji kulturnih projekata i iskoraka”, što smatram sjajnom inicijativom, dakako Opatija može punuditi mnogo i uključiti mlađu populaciju u kreiranje svoje kulturne politiku te je predstaviti kao dio projekta EPK 2020.

Cilj festivala jest okupiti dvadesetak izvođača i gotovo jednako toliko različitih programa koji će se održati diljem Liburnije u sklopu jedinstvene manifestacije koju bi se najbolje moglo opisati kao opatijski „ulični umjetnički festival“. Idejno osmišljen kao manifestacija koja bi Opatiji trebala povratiti urbani duh i dašak optimizma te s vremenom predstavila jedno novo lice Opatije koju su mnogi umjetnici prepoznali kao svoje utočište još od Čehova, Puccinija, Gustava Mahlera i Jamesa Joyca.

Na programu festivala su izložbe Vinka Barića, Ane Glažar, Tomice Grubiše, Radovana Kunića i Željka Badurine, video projekcija Dina Topolnjaka i Liberte Mišan, konceptualni projekt / video Andreja Zbašnika, zvučna instalacija Žarka Violića, hula-hoop ples Marka Kalca, žonglerska točka ”Red Rays” skupine Volosko, književno popodne s Marinom Tomićem i Damirom Steinflom, razgovor s piscem Bekimom Sejranovićem, video performans Roberta Francisztyja, performans/instalacija u prostoru Nikoline Butorac te performansi Jelene Topić, Gilda Bavčevića i Petre Hrnjak Skroza, Marijana Crtalića, Darka Brajkovića, Marka Markovića, Tajči Čekade, Damira Čargonje i Branka Cerovca, predstave ”Sezona kiselih krastavaca” Posve moguće družine iz Rijeke i ”Balade Petrice Kerempuha” Vene Mušinovića i benda Mokre Gljive te koncerti Man Machinea, Agro Đentlmensa i Porno Suicida.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...