Početna - GOSPODARSTVO - Općine troše previše novca? Rješenje: ekonomski udar
gradsko vijeće Rijeka

Općine troše previše novca? Rješenje: ekonomski udar

Općine i gradovi troše previše novca. Činjenica koju potvrđuju statistike. Činjenica je i da u Hrvatskoj ima previše Općina i Gradova koje, kada prekorače vlastiti proračun, traže od države pomoć prilikom isplate plaća djelatnicima. Što se tiče djelatnika, svi nalaze opravdanje u tome da se ne plaćaju samo općinski i gradski dužnosnici, već tu spadaju i, kako se između redaka može iščitati, uslužne djelatnosti na razini gradova i općina, poput vatrogasnih službi ili teta u vrtiću.

Među Gradove koji “troše” previše novca spadaju i Grad Rijeka i Opatija. Naime, zakonom je propisano da se za plaće zaposlenicima jedinica lokalnih samouprava može trošiti najviše 20 posto izravnih prihoda lokalnog proračuna. Rijeka i Opatija troše više, a opravdanje nalaze upravo u gore navedenim razlozima (tetama u vrtićima).

Koje je rješenje nastalog problema?

Kako piše jutarnji.hr, umjesto velike reforme kojm bi se smanjio broj općina, gradova i županija, u Vladi se razmatra alternativno rješenje kojim bi se smanjio barem trošak za plaće lokalnih dužnosnika. Naime, Općinu ili Grad koji nema prihoda, ili koji nema dovoljno prihoda, država ne bi ukinula, nego bi ukinula novac za plaću njezinu načelniku i ostalom osoblju koji bi svoj posao morali raditi – volonterski.

foto: novilist

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski projekti predstavljeni na Konferenciji „Projekti ITU mehanizma“ 

Grad Kastav je sudjelovao na Konferenciji „Projekti ITU mehanizma za poduzetnike, djecu i mlade u Urbanoj aglomeraciji Rijeka“  koji se ...