Početna - IZDVOJENO - Osamdeset godina operete u Opatiji
Vila Angiolina
web

Osamdeset godina operete u Opatiji

U Hrvatskom muzeju turizma bit će otvorena izložba “Vi ste moje veliko srce”; Opereta iz Trsta i Opatije prema Europi 11.7.2015.

Hrvatski muzej turizma obilježit će slavnu godinu iz kulturne opatijske povijesti – godinu kad je prvi put održan Festival operete na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Prije točno osamdeset godina, 1935. godine, nastaje festival bez presedana koji tijekom četiri godine dovodi na obale Kvarnera najveće zvijezde operete kao što su Lehar, Kalman, Abrahám, Benatzk i Mascagni.

Međunarodna operetna udruga iz Trsta i Hrvatski muzej turizma iz Opatije, u suradnji sa Zajednicom Talijana Opatije, Državnim arhivom u Rijeci i Gradskim kazališnim muzejom Carlo Schmidl Općine Trst, uz podršku Regije Friuli Venezia Giulia, u opatijskom Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ postavljaju izložbu o povijesti operete pod nazivom “Vi ste moje veliko srce”.

  • Velika nam je čast što ćemo osamdeseti rođendan operete u Opatiji obilježiti kvalitetnom izložbom koja je doputovala iz Italije, ali i za ovu prigodu nadopunjena cijelim segmentom koji govori o značaju operete u Opatiji za cijelu povijest operete u Europi – izjavila je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, Katarina Mažuran Jurešić

Izložba o povijesti operete “Vi ste moje veliko srce” rezultat je dugog i strastvenog rada Međunarodne operetne udruge – Friuli Venezia Giulia koja je aktivna već skoro dvadeset godina, a nastala je u suradnji s Gradskim kazališnim muzejom “C. Schmidl” iz Trsta. Na izložbi će biti predstavljeno mnoštvo katalogiziranih izložaka: stare fotografije umjetnika i scenografije, plakati i programi, ilustrirane naslovnice libreta i partitura, dokumenti i autogrami, stare razglednice, skice scenografije i kostima, medalje – sve kopije originala koji se čuvaju u Gradskom kazališnom muzeju C. Schimidl, uz dodatak materijala koji su prikupili privatni kolekcionari te izložaka koje je za ovu izložbu posudio Teatro Lirico “G. Verdi”.

Jedan je prostor prigodno posvećen Opatijskom festivalu čiji počeci sežu u daleku 1935. godinu, a koji je trajao do početka Drugog svjetskog rata. Tršćanski festival 1950. godine bio je nadahnut upravo sjećanjem na izuzetan uspjeh koji je u tom kratkom vremenskom razdoblju  postigao festival u biseru Jadrana – Opatiji.

Ova izložba predstavlja kronološki i vizualni pregled povijesti operete. Kustosica izložbe i kataloga je Rossana Poletti, a stručni savjetnik je Danilo Soli, koji se zajedno s Andreom Binetti pobrinuo za glazbu i video. Autori tekstova za katalog koji je dostupan i na engleskom jeziku su: Adriano Dugulin, Bogomila Kravos, Marina Petronio, Rossana Poletti i Danilo Soli.

Izložba „Vi ste moje veliko srce”; Opereta iz Trsta i Opatije prema Europi bit će otvorena u subotu, 11.7.2015. godine u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, u 20.30 h i moći će se razgledati do kraja srpnja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...